Hirdetés
Színes 2019. március 16. 06:24

Jézus Mária! Peruban kalandozik az örökmozgó szegedi nyugdíjas

Képriport
Itt fekszem Limában egy külvárosi lakás olyan szobájának franciaágyán, ami első ránézésre szerintem mindenkiből a „Jézus Mária!” reakciót váltaná ki. Fülledt idő, 28 fok van. Hullafáradt vagyok, mégis csodálatosan érzem magam – írta naplójában az örökmozgó szegedi nyugdíjas, Böde László, aki most Peruban kalandozik.

Hirdetés

Többször írtunk már lapunkban Böde Lászlóról. A 66 éves szegedi nyugdíjas 2011-ben közel 9 ezer kilométert tekert le 151 nap alatt a skandináv túráján. A tizenkét országon át vezető kalandban egészen az Északi-sarkkörig jutott. 2013-ban körbekerékpározta Izlandot, negyven nap alatt 2026 kilométert tett meg. Majd 2014–2015-ben 210 nap alatt bejárta a görög szigetvilágot, ahol mintegy 1600 kilométert kerekezett, utána pedig körbegyalogolta a skót felföldet, ahol körülbelül 500 kilométert tett meg. Tavaly májusban Nyugat-Európába indult kerékpárral Szegedről, de 2200 kilométer letekerése után egy Montpellier-hez közeli kis dél-franciaországi faluban kénytelen volt feladni a túráját Achilles-íngyulladása miatt.

A ház, ahol Böde László Limában lakik. Kattintson fönti képünkre! Nézze meg galériánkat!

Hogyan került Peruba?

– Sok-sok sátras, biciklis csavargás után (összeszámoltam, legalább négy évet laktam a legkülönbözőbb országokban eddig sátorban) észrevétlenül a 66. évembe léptem, kicsit rá is untam a sátrazás „gyönyöreire”, kicsit bele is fáradtam. Váltani kell! Persze nem abbahagyni a csavargást, mert azt a génjeimben hordozom – írta naplójában Böde László.

Csikóhalas szökőkút Peru fővárosában

– Másik kontinensben gondolkodtam. Ahol még nem jártam, és vannak csábító látnivalók. A repülőjegy árak villámgyors átnézése hozta meg a döntést, Peruba megyek. A repülőjegy, kicsit furcsa kanyarokkal, de KLM-mel, oda-vissza 160 ezer forint. alatt volt. Megvolt egy 27 napos intervallum, ezt kellett kitölteni programmal. Először úticélokat kijelölni, az ottani, csak szervezetten elérhető programokat kijelölni, megkeresni hozzá a legolcsóbb, időben mindenképp egy kis ráhagyással csatlakozó buszjáratokat, majd végül a szintén legolcsóbb szálláshelyeket. (Jézus Mária kategória is becsúszhat ilyenkor.)

Granadilla vacsorára, első rész

Repülőjegy oda-vissza 160 ezer forint

– Szállást mindig a Booking.com-on keresek, soha nem csalódtam bennük. Buszokat az adott ország nagyobb társaságainak listáját lekérve, és a honlapjaikat összehasonlítva választok. Repülőjegyet sokan rendelnek a különböző keresőoldalakon, ügynökségeken, nekem más módszerem van. Először is a célállomás repülőterének az érkezési oldalát nézem, honnan jönnek, milyen társaságok. Azután azok kiindulási állomását kezdem közelíteni az én starthelyemhez, értelemszerűen Budapesthez. Már csak a különböző útvonalak árait kell összehasonlítani, és azonnal foglalni. (Ez, amit elsoroltam, tehát a repülők, buszok, szállások egyeztetése és lefoglalása 4-5 óra alatt, egy délután meglett.)

Granadilla vacsorára, második rész

Így jöhet ki az a tényleg nagyon kedvező árú, de érdekes útvonal, mint most nekem. Budapest–Madrid–Amszterdam–Lima. És vissza ugyanígy. Hat járat, összesen körülbelül negyven óra repülés, de megéri. Még csak a kapott számla érdekessége, odaút ára kerek 500 euró, a visszaút 2 (!) euró. Végösszeg 502 euró (mintegy 160 ezer forint). Feltétel, 4 napnál hosszabb, 90 napnál rövidebb kint tartózkodás. Szóval, sok mindent nem értek ebben, de nem is érteni kell, hanem használni – olvasható a szegedi nyugdíjas naplójában, aki március 12-én indult útnak.

Granadilla vacsorára

Tipikus perui táj

– Ma egészséges gyümölcsvacsorám volt. Olyanokból, amit nyers gyümölcsként még nem ettem, illetve egyikről még nem is hallottam. Ez az első, a granadilla. (Pont úgy néz ki, mint egy körte.) A második a maracuya, a harmadik ismertebb, a mangó. A granadilla érdekes, ehető, a maracuya szörnyű, a citrom mézédes hozzá képest, a legjobb a mangó volt. Elfogyott, a holnapi napot meg majd látjuk... – posztolta ki a Facebookon Böde László, aki naplót is vezet az élményeiről.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Böde László Peru