Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 15. 13:51

Botka László: Szeged mindig is a magyar szabadság bástyája volt

Képriport
Klauzál téri ünnepi beszédében Szeged polgármestere újraírta a tizenkét pontot. Mint mondta, Magyarország szövetségese Brüsszel és nem Moszkva.

Hirdetés

Szeged városi ünnepségének ezúttal is a Széchenyi téri zászlófölvonás volt a „fölvezetője” a Pavane táncegyüttes ünnepi műsora után az együttes férfitagjai hozták ki a nemzeti lobogót, amely a Himnusz hangjaira kúszott föl a zászlótartórúdon.

A Széchenyi téren készült képeinket ide kattintva tudja megtekinteni (fotók: Szabó Luca)

Az ünneplők innen a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar vezetésével átvonultak a Kárász utcán keresztül a Klauzál téri központi ünnepség helyszínére. Az ünnepség a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek a fellépésével kezdődött:

Kattintson cikkünk nyitóképére, nézze meg a Klauzál téren készült felvételeinket is!

Ágoston Katalin, Szegezdi Róbert és Szívós László színművészek és Cseh Antal operaénekes,

Főhajtás a Dóm téren és az Aradi vértanúk terén

A városi ünnepség előtt Kozma József, az MSZP városi elnöke a Dóm téren előbb Petőfi Sándor, majd Batthyány Lajos szobránál helyezett el koszorút, ezután az Aradi vértanúk terén a Szőregi csata emlékművét koszorúzta meg. Mindhárom helyszínen énekeltek Szeged Város Kórusának tagjai, akik közreműködtek a Klauzál téri ünnepségen is – a koszorúzáson készült fotóinkat itt érheti el.

valamint a színház tánckara adott műsort. Cseh Antalt Koczka Ferenc karnagy kísérte. Utánuk a Valahol Európában című darabban közreműködő diákok közül hatan – Boros Boglárka, Farkas Eunika, Meixner Lili, Biri Gábor, Nagy Ferenc és Tóth Áron – elszavalták a Nemzeti dalt. Őket követte a polgármesteri beszéd, amelyet cikkünk alján meg is nézhetnek, ennek legfontosabb pontjait szó szerint is idézzük:

„Kossuth azért jött hozzánk, hogy felbuzdítsa városunkat, de nagy meglepetésére ő maga volt az, aki hitet, erőt és reményt meríthetett a szegediek lelkesedéséből. Azért érkezett ide ’48 októberében, hogy zászlója alá hívja a szegedieket, de miután látta az itt élő emberek hazaszeretetét és összefogását, inkább maga állt Szeged lobogója alá. »Szegedet oly pontnak tekintem, melyről a haza szabadságát, a nemzet függetlenségét megmenteni erősen hiszem« – ezekkel a szavakkal méltatta városunkat a magyar forradalom atyja. És én hiszem, hogy Kossuth látnoki szavai ma sem vesztették el érvényüket.”

„Minket sosem kellett külön noszogatni, ha városunk vagy a hazánk függetlenségét veszély fenyegette. Mindig önként és elsőként álltunk a nemzet szolgálatába, a szegedi ember szenvedélyesen kötődik otthonához és a szabadsághoz. És ez azért van így, mert a magyar történelem zivataros századai során sokszor megtapasztaltuk, milyen az, amikor meg vagyunk fosztva tőle. Városunk megszenvedte a tatárjárást és a török hódoltságot, a Habsburg-elnyomást, a náci és a kommunista diktatúrát. A szegediek szabadságszeretete a történelem viharaiban azonban sehogy sem akart lankadni. Sőt, minél nagyobb volt rajtunk a nyomás, mi annál inkább kitartottunk, és annál jobban összezártunk. Így volt ez 1848-ban és így van ez a mai napig is.”

„A márciusi ifjak egyenlőséget, szabadságot és testvériséget hirdettek. Szeged városa azóta is e hármas talapzaton áll. Mi ma sem azt nézzük, hogy ki honnan jött, mi a vallása, a származása, vagy mi a rangja. Egyedül az számít, hogy ki mit tesz a városért, közösségünkért és a hazáért. És éppen így állunk ki a mai napig a március ifjak 12 pontos követelése mellett is, amely az elmúlt években sajnos újra és egyre inkább aktuálissá vált. A márciusi ifjakhoz hasonlóan mi is »kivánjuk a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését!«”

„Elég volt az álhírekből és a lejáratásokból! Elég volt a hazudozásból! Elég volt abból, hogy városunk eredményeit és sikereit folyton kétségbe vonják! Nem kérünk tovább a névtelen és nemtelen támadásokból! Elég a hírhamisítókból! El a kezekkel Szegedtől, el a kezekkel a szabad sajtótól!”

„Mi, szegediek, ahogy forradalom hősei is tették, »felelős minisztériumot követelünk Budapesten«! Olyan vezetőket követelünk, akik a magyar embereket és nem kizárólag saját érdekeiket képviselik. Olyan vezetőket, akik felelősséget vállalnak minden magyar állampolgárért, nemcsak a saját híveikért. Olyan vezetőket, akik nem veszik el az állami támogatásokat a gyermekeinktől és az idősektől, a rászorulóktól és a betegektől. Olyan vezetőket, akik nem kényszerítik rabszolgamunkára honfitársainkat!”

„Mi, szegediek követeljük az »uniót«! Szeged és a magyar nemzet Európa részese akar lenni és maradni. Követeljük, hogy egyszer és mindenkorra vessenek véget az Európai Unió elleni gyűlöletkampányoknak! Magyarország konstruktív tagja legyen az európai közösségnek! Az Európát fenyegető veszélyekre közös megoldásokat kell találni. Magyarország szövetségese Brüsszel és nem Moszkva! Hazánk jövője Európában van, nem pedig a keleti diktatúrák társaságában.”

Az újraírt tizenkét pont után a polgármester összefoglalta azokat a fejlesztéseket, amelyek ebben az önkormányzati ciklusban lezajlottak, egyúttal a jövőbe is tekintett, és fölsorolta, mi minden várhat Szegedre:

„Nekünk az a küldetésünk, hogy megvédjük Szeged szabadságát és közös erővel tovább építsük és megerősítsük gyönyörű, Európai városunkat.”

„Szeged főutcájává alakítjuk a Tiszát. A folyó partját még jobban bevonjuk a város életébe. És hozzáfogunk Szeged teljes kizöldítéséhez is. Elektromossá tesszük a tömegközlekedést, megszüntetjük a légszennyezettséget, energiatakarékossá tesszük a lakóépületeket. Az a célunk, hogy Szeged legyen az ország legzöldebb városa. És ’48 szelleméhez hűen továbbra is kiállunk a testvériség és az egyenlőség eszméje mellett. Továbbra sem fogjuk megadóztatni a lakosságot. Tovább bővítjük a város szociális ellátását, a gyermekek, az idősek és a rászorulók támogatását. Folytatjuk a lakásprogramunkat, és segítünk, hogy azok a szegedi magyar családok is otthonhoz juthassanak, akiknek önerőből nem telne rá.”

Az ünnepi beszéd után a pártok és civilek képviselő egymás után koszorúzták meg Kossuth Lajos szobrát.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Aradi vértanúk tere Botka László Dóm tér Klauzál tér március 15. Széchenyi tér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés