• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ütős és bársonyos páleszek mellett afrikai harcsa szalámit is lehet kóstolni a platánok alatt
Szegeden 2019. március 15. 10:30

Ütős és bársonyos páleszek mellett afrikai harcsa szalámit is lehet kóstolni a platánok alatt

Képriport
A Széchenyi téren vasárnap estig hazai kistermelők különleges mangalica, sertés és szarvashúsból készült termékekkel, több mint száz féle pálinkával várják az éhes és szomjas látogatókat. A tizedik torosfesztiválra eljön Varga Miklós és Kovács Kati is.

A fesztivál Kárász utcai bejárata felől kézművesek sokasága vezeti fel a malacságokat, de nem kell megijedni, beljebb azokból és pálinkafőzőkből is akad bőven.

A főposta felől, a mesterségek utcájában fazekasokkal, ékszerkészítőkkel, bőrművesekkel, mézeskalácsosokkal találhat elsőként a nézelődő, de egy késes mester is eljött a fesztiválra Debrecenből.

Visszakanyarodva a fősétányra elsőként a gyulai pálinkásokba botlik az ember: itt a gyümölcs bársonyos lelkét kínálják, két centért 400-at, négyért 800 forintot kérnek.

Ami megerjed, abból a magyar ember biztosan tud pálinkát csinálni – tartja a mondás. Bizonyság erre az idei fesztivál is. A megszokott alma, körte, szilva és barack mellett most lehet kóstolni akár ütős som pálinkát is. A Balatoni borvidék feliratú sátorban pedig szamócás, levendulás és áfonyás forralt bort is kínálnak decinként 300 forintért.

A szomszédos sátorban szarvas és kecske szalámit, valamint libakolbászt kínálnak tízdekánként 650 forintért, a szamár szalámit viszont már száz forinttal olcsóbban is megkóstolhatjuk.

De ezzel még nincs vége a különlegességeknek: érlelt afrikai harcsából készült szalámit is kínálnak, mint kiderül, marhafaggyúval keverik, hogy szaftosabb, ízletesebb legyen. A különlegességnek persze az ára is ütős: 810 forintot kell fizetni tíz dekáért. Tegyük hozzá, valóban különleges és finom.

– Négyszer jövök egy évben Szegedre vásározni: a toros, a bor és a mangalica fesztiválra, meg ősszel a Bortérre – mondta Mircz Nárcisz, aki a debreceni sajtműhely különlegességeit hozza el időről-időre Szegedre.

Örömmel és szenvedéllyel mesélt a pulton magukat kellető sajtokról: van itt tehéntejből készült különlegesség, de kínál juh és kecske sajtokat is a mester: kilóját 4500 és 6900 forint között, utóbbiak a hosszan érlelt sajtok kategóriáját gazdagítják.

– Ezeket nyolc hónapon keresztül kell gondozni: hetente letakarítani és még sűrűbben forgatni.
Aki sokallná az árát annak elmesélni, Rómában járt nem régen, ott az egyik kirakatban 3500 euróért, azaz több mint százezer forintért is látott egy kiló sajtot.

A vásárok örök tartozéka a lángos, itt is kelleti magát. A simáért 600-at, a csülkösért és kolbászosért 1490 forintot kérnek.

Mennyeit Mindig Mindenkinek! – hirdeti a Kaja Baba reklámfelirata. Itt sok egyéb mellett sültkolbászt lehet enni csónakburival – állítólag valóban mennyei.

Az enni innivalók mellett édességből is rendes a felhozatal: van sokféle drazsé, cukorka, zselé és török csemege öt-hatszáz forintért tízdekánként, mindenféle macaron darabonként háromszázért. Megszámlálhatatlanul sokféle házi rétes is kelleti magát 450 forintért.

Népszerű a vattacukros is, ő 600 forintért tekeri pálcikára a szájban olvadó édességet. De műanyagvödörbe csomagolva haza is lehet vinni:

– Az négy adag, és 1300 forint – mondja a mester.

Szomjas sem marad, aki jóllakott már a platánok alatt. Van itt házi erjesztésű sör – szilvás és feketeáfonyás – frissen csapra verve, korsónként 500-700 forintért.

Az idei esztendő első gasztrofesztiválja az eszem-iszom mellett egész napos zenei programokat is kínál: a Széchényi téri színpadon többek között fellép Varga Miklós és Kovács Kati is.

A négynapos fesztivál leglátványosabb programjának idén is a szombati böllérverseny ígérkezik. A reggeli pálinkás malacsiratás után versenyre kelnek a böllércsapatok, hogy kiderüljön, idén ki készíti a legjobb hurkát és kolbászt Szegeden.

Most először a különleges motorok találkozóját is megrendezik. Vasárnap délelőtt 10 órától trike-okat, oldalkocsis és épített motorkülönlegességeket is megcsodálhatnak a fesztivál látogatóit.

rag

Részletes program

Március 15., péntek

Böllér színpad
14.00–15.00: Cuháré Táncműhely
15.00–16.00: Tündérrózsa Táncegyüttes
16.00–17.00: Tombola sorsolása
17.00–19.00: Másképp szól – akusztikus duó
20.00–22.00: Indigó – ’80–90-es évek rockslágereivel

Hentes színpad
13.30–14.00: Varga Miklós
14.00–15.00: Gayalog
16.00–17.00: Rob Omár Trio – akusztikus pop/jazz
17.00–19.00: Mits Marci – népszerű slágerek szaxofonon
20.00–22.00: Fehérvári László – mulatós zenék


Március 16., szombat

Böllér színpad
13.00–14.00: Jó ebédhez szól a nóta! Szögedi Tiszavirág citerazenekar
14.00–15.00: Szentesi Margaréta citerazenekar
15.00 –16.00: Szentesi Pengető citerazenekar
16.00–17.00: Böllérverseny eredményhirdetése, Tombola sorsolása
17.00–18.00: Kovács Kati
19.00–22.00: Toros Utcabál az Útközband együttessel

Hentes színpad
13.00–14.00 Dankó Pista nótakórus, Deszki Népdalkör
14.00–15.00 Forráskúti Ált. Isk. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Cinke és Tűzrózsa Citerazenekara
15.00–16.00 Szegedi Hóvirág Nyugdíjas Népdalkör Egyesület
16.00–17.00 Szilágyi Attila - gitárszóló saját dalok pop/rock stílusban
18.00–20.00 Take Three
20.00–22.00 Akusztikus pop válogatás a '60-as évektől a mai slágerekig
Egész Nap: hagyományőrző böllérverseny – Házigazda: Sági Szilárd
 
Március 17. vasárnap

Böllér színpad
12.00–14.00: Üstökös Rock Band rock és blues együttes
15.00–16.00: Káposztafőző eredményhirdetés Tombola sorsolása
16.00–18.00: Huckleberry Guys street blues band

Hentes színpad
11.00–12.00: Sajtkukac Duó - gyerekzenekar
14.00–16.00: Rambling Blues Trió - akusztikus Blues a '20-30-as évekből
16.00–18.00: The Acoustrings
Egész nap: káposztafőző verseny

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: program Széchenyi tér Toros Pálinkafesztivál