Hirdetés
Szegeden 2019. március 14. 17:52

A beteg vesefunkciója akár 90 százalékkal is romolhat

Képriport
A Vese Világnapja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem SZAKK I.sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Munkacsoportjának munkatársai tartottak előadást csütörtökön délután a városháza házasságkötő termében.

A rendezvény előtt Dr. Ábrahám Györggyel, a munkacsoport vezetőjével, az orvostudományok kandidátusával arról beszélgettünk, mennyire fontos szervünk a vese, és mit tehetünk a megvédésére.

- Magyarországon minden 10. ember érintett valamilyen vesebetegségben. Ez egy elég rémisztő adat, hiszen a vese az egyik legfontosabb szervünk.

- Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus vesebetegség előszobái, úgyhogy a problémák mélyebben gyökereznek, mint gondolnánk. A vese elképesztő teljesítményt nyújt a szervezetünkben, és szinte minden életfunkciónkra komoly hatással van. Szerencsés esetben két vesével születünk, és ezek életünk végéig szolgálnak bennünket. Előfordul azonban, hogy a veséink gyorsabban öregednek, mint a testünk, ezért nem tudják megfelelő módon ellátni a funkcióikat. A veseelégtelenség nagyon komoly probléma, hiszen egy olyan hihetetlenül intenzív szerv, amelyen keresztül percenként másfél liter vér fut keresztül. 

- Évente 350 veseátültetés van Magyarországon, emellett 6500-an részesülnek valamilyen vesepótló kezelésben. Jól működik ezen a területen az ellátórendszer?

- Azt kell mondanom, hogy átlag felett teljesít ezen a területen az ellátórendszer. Azok, akik új vesére várnak, rendszeres vizsgálaton vesznek részt nálunk, és amikor lehetőség van egy élő szerv beültetésére, a várólista elején lévőt a lehető leggyorsabban értesítjük, ami nagyon fontos a beavatkozás sikere szempontjából.

- A mostani előadás előtt vérnyomást mértek. Milyen hatása van a magas vérnyomásnak a veséink működésére?

- Nagyon nem tesz jót a veseműködésnek a 140/90 feletti várnyomás, ezért ez az egyik legfontosabb terület, ahol fel kell venni a harcot a vese védelmében. Persze, vannak más kockázati tényezők is. Ilyenek, a dohányzás, a cukorbetegség, a túlsúly. A vesének oxigénre van szüksége, ami a vérereken keresztül jut el a megfelelő helyre, és amennyiben elmeszesednek az erek, akkor nem jut elég belőle a vesébe. Az is fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe. Ez napi 1,5-2 liter. Lehetőleg víz legyen a bevitt folyadék, mert bármilyen meglepő, a víznek vízhajtó hatása van, ami jó a vesének. A folyadékbevitel legyen egyenletes, és vegyük figyelembe az adott körülményeket. Így például több folyadékra van szükségünk meleg időjárásban, vagy amikor fizikai munkát végzünk, vagy sportolunk. Nagyon oda kell figyelnünk e szervünkre, mert általában amíg a veséink jól működnek, addig jól is érezzük magunkat a bőrünkben.

- Hogyan ismerjük fel a romló veseműködésünket?

- Például a testsúlyunk csökkenése, később pedig a vizesedés miatti növekedése. Gyengeséget, fáradtságot érzünk ilyenkor, amit alvászavarok, a koncentráció-képesség romlása egészít ki. Az étvágyunk is romolhat, sőt a bőrünk viszketése is rossz jel.  Ne feledjük, a beteg vesefunkciója akár 90 százalékkal is romolhat!     

- Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a vesebetegségeket?

- Sportoljunk, mozogjunk sokat, rendszeresen ellenőrizzük a vércukorszintünket, illetve a vérnyomásunkat. Kerüljük a túlsúlyt, fogyasszunk egészséges ételeket, és természetesen igyunk elegendő folyadékot. A dohányzást és a vény nélküli gyógyszerek szedését kerüljük, és a mi a legfontosabb, időnként ellenőriztessük szakemberekkel a vesefunkciónkat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: konferencia