Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Az első tárgyalási napon elítélték a harmadrendű vádlottat a Mars téri fideszes mutyi ügyében
Szegeden 2019. március 14. 15:39

Az első tárgyalási napon elítélték a harmadrendű vádlottat a Mars téri fideszes mutyi ügyében

Képgaléria
Már az úgynevezett előkészítő ülésen jogerős ítélet született a harmadrendű vádlott esetében abban a perben, mely a Szegedi Városkép és Piac Kft. korábbi vezetői ellen indult.

Hirdetés

A 2010-től 2014-ig tartó önkormányzati ciklusban ugyanis a fideszes közgyűlési többség a többi önkormányzati céghez hasonlóan Szegedi Városkép és Piac Kft. vezetését is átvette. Különböző pénzügyi visszaélések gyanúja miatt három ember ellen emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség. A tárgyalás csütörtökön délután kezdődött a Szegedi Járásbíróságon.

A per elsőrendű vádlottja Erdei Péter, aki 2010 decemberétől irányította a százszázalékos önkormányzati tulajdonú a Szegedi Városkép és Piac Kft-t.

Mivel Erdei Hollandiában él, és az idézést a bírósági tájékoztató szerint nem kapta meg, sem ő, sem az ügyvédje nem jelent meg a tárgyaláson. A másodrendű vádlott Nagy László ügyvédje pedig jelezte, hogy védence beteg, ezért ők sem voltak ott az előkészítő ülésen. Ennek a tárgyalási napnak az egyik funkciója, hogy a vádhatóság és a vádlottak ilyenkor akár meg is egyezhetnek a büntetés mértékéről, így ítélethozatalra is sor kerülhet néhány órán belül.

Ez történt a harmadrendű vádlott, Sipos Attila Gábor esetében, aki ugyan védőügyvéd nélkül, de eljött a tárgyalásra. Ellene ismertette is a vádat az ügyész, melynek lényege, hogy a 2014-es önkormányzati választási kampányban a Szegedi Városkép és Piac Kft. fizette ki a szórólapjait, melyeket egy külső céggel (Regio System Kft) készíttetett el. Ennek értéke kicsit több, mint 135 ezer forint volt, így lényegében közpénzből fizették ki a Fidesz színeiben induló képviselő-jelölt szórólapját. Ezen jól látható volt Sipos arcképe, ugyanakkor számlák és tanúvallomások bizonyították, hogy az önkormányzati cég finanszírozta a kormánypárti aspiráns korteskedését.

Sipos nem is tagadta a bűnsegédként elkövetett, kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétségét. A Békéscsabai Járási Ügyészség vádpontjaival egyetértve lényegében beismerő vallomást tett a férfi a Szegedi Járásbíróságon. A január elseje óta érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy ebben a helyzetben akár további bizonyítási eljárás nélkül is ítéletet lehessen hozni. Az ügyészség kártérítés megfizetését látta indokoltnak ebben az esetben, amit a vádlott elfogadott. Ennek mértéke 3000 forint 50 napi tételként, vagyis összesen 150 ezer forint. Ennek befizetését a vádlott vállalta, így az ő ügye le is zárult.

A tárgyalás azonban a későbbiekben folytatódik, hiszen Erdei Pétert és Nagy Lászlót ennél sokkal nagyobb károkozással vádolja az ügyészség. Pintér Ferenc, a megkárosított cég jogi képviselője elmondta, hogy a vaskos vádiratban lesznek majd „szaftos” részletek, ám ezeket az érintettek távollétében most nem ismertette a bíróság. Az ügyvéd szerint a bizonyítható kár több tízmillió forint, ám Pintér szerint ennél lényegesen nagyobb anyagi veszteség érte a várost addig, amíg Erdei vezette az önkormányzati céget. Az újabb előkészítő ülés dátumát a későbbiekben tűzi ki a Szegedi Járásbíróság.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság pereskedés hűtlen kezelés Szegedi Városkép és Piac Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés