Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Hogyan lehet az embereket egymás ellen hangolni, és felfoghatatlan gonoszságokra, gyűlöletre rávenni?
Szegeden 2019. március 14. 08:21 Forrás: Szegedi Tükör

Hogyan lehet az embereket egymás ellen hangolni, és felfoghatatlan gonoszságokra, gyűlöletre rávenni?

Csak érdek létezik meg siker? Sokan hiszik a mai politikus vezetőink közül, hogy igen.

Azt már hosszú ideje nap mint nap tapasztaljuk, hogy az orbáni rezsim nem kormányoz. Minek ez a luxus? – kérdezik. Ugyanakkor megszüntette a parlamentarizmust, populista, illiberális párttá változott a Fidesz. Az ország kormányának hatalmát abban látom (hiszik, hogy kétharmados többségük mindenre felhatalmazást adott), hogy az emberi lelkeket darabokra tépi, s aztán olyan új alakba rakja össze, amilyenben akarja.

Az immorális hatalom, amit a kormányfő legalább tíz éve nyüstet, ráerőltet az országra, nem egyedi a világon. Persze ez semmit se szépít a Fidesz – már régen – elidegenedett viselkedésén. Sokkal inkább lesújtóbbá válik a regnáló politikai erő remélt dicsősége. A Fidesz politikája nem más, mint amivé egy „társadalommanipulátor” tette. Ennek igazi mestere: Artur J. Finkelstein, akinek személyét és módszerét övezi ez a ténykedés, kiragadva a múltból egy stratégiai receptet, újracsomagolva. Tanácstalan, sőt tisztességtelen gondolatok megvalósításában reménykedő újkori populisták számára. Ami bizony – lássuk be – mélységekbe zuhanó országrombolást hozhat csak létre.

Ez a fajta stratégia és taktika három lábon áll: a félelemkeltésen, az örökös háborúskodáson, amihez ellenségkép is párosul, és pátoszos beszéden. Ezek turmixa végtelen ismétlésekbe torkollik...

Hogyan is lehet az állampolgárokat egymás ellen hangolni, és ugyanezen észjárással felfoghatatlan gonoszságokra, gyűlöletre rávenni? Legkönnyebben úgy, ha az érintettek érzelmi viszonyulásaikat „közepes erősségű” félelemkeltéssel bombázzuk újra és újra. Ezáltal, mint tapasztalhatjuk, létrejön a társadalom permanens instabilitása. A zavarosban aztán már könnyen lehet halászni. És ez nem szól másról, mint hogy minden lehetséges kommunikációs térbe befolyó médiakampánnyal embereket egymás ellen fordítanak, hazug vádakkal eltérítik a demokratikus tanulási folyamatot, elveszik az emberek hitét. Finkelsteinnek nem a fentiekben részletezett módszere volt új, hanem hogy az elmúlt 60 év minden erőfeszítését megcsúfolva volt pofája újra elővenni a megtévesztő erőszakra épülő sablont.

Említettem már, hogy ezt a fajta populista politikai irányzatot és gyakorlati hasznosítását Magyarországon kívül számos diktatórikus ország (Oroszország, részben Izrael, Törökország és még szerte a világon több ország is) műveli. Egy azonban biztos: sehol se a nép javára, sokkal inkább az egyéni önző érdekek kielégítésére. Ezáltal annál inkább előtérbe kerültek az önös érdekeken alapuló minél nagyobb haszonszerzések. Elszomorító tény, hogy ezzel a már említett manipulátorral anno kapcsolatba lépett a Fidesz-közeli barát, a Századvég is! Oly annyira, hogy káderképzőjében jelenleg is az „elsajátított oktatáson” tanítják a növendékeket. Mert ugye az utánpótláson túl és mindenekelőtt csak az érdek, meg a siker létezik – gondolják tévesen. A történelem és morál – szerintük – csak felesleges göncök. Mindezt közpénzek milliárdjaiért!

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Orbán esetében nehéz egy olyan ember megbízhatóságáról és politikai elveiről beszélni, aki maga is legalább egyszer körbejárta már a politika paletta mindegyikét. Akinek mozgatórugója (a nagyfokú önzésen és tekintélyelvűségen túl) a nacionalizmus és illiberalizmus. Csak hát az a baj, hogy liberalizmus nélkül nincs, nem lehet demokrácia. Ugyanakkor mit kezdjünk a populistákkal?

Ne szépítsünk: mindannyiunkkal előfordult már, hogy nem mondott mindig igazat. Egyeseknél ez naponta akár többször is előfordul. De amit mostanában a Fidesz tesz, az már kóros. Viszont a kóros hazudozás sokszor pszichiátriai megbetegedés kísérő tünete is lehet…

Orbán a 2010-es évek tájékán rájátszott a társadalomnak a Kádár-rendszer iránt érzett nosztalgiájára!

A teljhatalom birtokában ugyanis a miniszterelnök visszahozta azt a letűnt világot, amelytől 1989-ben már elköszönt a magyar társadalom. Egy fontos különbséggel! Az 1960–70-es évek szolid jóléte helyett soha nem látott nyomort teremtett a horribilis összegekért épülő stadionok és az egyéb – de fölösleges – pénznyelő ténykedések árnyékában.

Nekem úgy tűnik, közelebb lévén Orbán a 60. életévéhez, hogy időszerűnek tartja tetteinek halhatatlanná tételét. Ha Orbán kilép a politikából (ami nem valószínű!), vagy elzavarja a tömeg, az biztos, hogy még sokáig nem felejtjük el tetteit. De nem a szép tettekért, mert érzésem szerint a szitokszón kívül aligha lesz más is hallható (nem is érdemelve többet).

Azt meg már tőle nem tudom sértésnek se venni, miszerint: „A liberálisok mind migránspártiak.”

Egy azonban biztos, hogy a liberálisok szolidárisok!

Kutnyik Pál

Nyitóképünk illusztráció. A Magyar Távirati Iroda felvétele a legutóbbi Békemeneten készült.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör