Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 13. 15:56

A szabadság a bátrak kiváltsága

Képriport
Szerdán Tápén is emlékeztek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra. Délelőtt a helyi óvodások részvételével koszorúztak, délután pedig az általános iskolások adtak műsort a Heller Ödön Művelődési Házban.

Hirdetés

A délelőtti megemlékezésen Szécsényi Rózsa, Tápé egyéni önkormányzati képviselője mondott beszédet. Emlékeztetett arra, amikor annyi elkeseredettség, annyi szabadságvágy gyűlik össze az emberekben, mint 1848 márciusának idusán, elkerülhetetlen, hogy a tömeg hömpölyögni kezd a főváros utcáin. A szabadságot, a polgári átalakulás és az alkotmányos demokrácia igényét ekkor tudták mindenkinek érthetően megfogalmazni azok a fiatalok, akik akkor élére álltak a forradalomnak.

Az önkény és az idegen megszállás kétfejű szörnye ellen egyszerre kellett küzdeniük akkor azoknak, akik nem akartak egy elnyomó rezsim alatt élni. Bátorság kellett ehhez, de az eredmény a szabadság volt, még akkor is, ha rövid ideig élvezhették a magyar hazafiak. Ez az aktuális üzenete most március 15-ének. A szabadságot sokféle szálból szövik – mondta a képviselő, aki idézte Kölcsey Ferenc sorait: „A haza üdvéhez jóakarat kell, a jóakaratot pedig a kölcsönös bizalom teremti.”

Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat!

Szécsényi Rózsa felidézett egy későbbi történelmi eseményt is, amely 140 éve változtatta meg alapjaiban Szeged életét. Az összefogás segítette ugyanis újjáéledni a várost akkor, amikor a felbőszült Tisza elárasztotta az utcákat, tereket. Egész Európa megmozdult akkor, hogy segítsen a bajba jutott városon. Szeged ezért igazi európai város, melynek tégláiban ott van az egész kontinens szolidaritása. Büszkék vagyunk európaiságunkra, és arra, hogy a szabadságunkért bármikor képesek vagyunk megküzdeni – fogalmazott a szónok.

Kora délután a Heller Ödön Művelődési Házban a helyi általános iskolások ünnepi műsorát nézhették meg az érdeklődők. Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskolájának diákjai felidézték a forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit a március 15-i kezdetektől a világosi fegyverletételig. A műsorban tánc- és dalbetétek is szerepeltek, melyeket citerával kísértek a diákok. Az előadás fő üzente az volt, hogy bárhol éljenek a fiatalok a világban, a szabadságra mindig vágyni fognak, és meg is küzdenek érte, ahogy a márciusi ifjak tették ezt 1848-ban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Heller Ödön Művelődési Ház március 15. nemzeti ünnep Szécsényi Rózsa Tápé
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés