Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 13. 12:03

Ne feledjük el, miért küzdöttek a márciusi ifjak

Képriport
Évek óta hagyomány, hogy nemcsak a központi rendezvényen emlékeznek a szegediek a márciusi ifjakra, hanem a városrészekben is szerveznek megemlékezéseket. Petőfitelepen szerdán délelőtt a Petőfi szobornál ünnepeltek.

Hirdetés

A himnusz közös éneklésével kezdődött Petőfitelepen az ünnepi megemlékezés. Ezt követően a városrész képviselője, Szénási Róbert mondta el ünnepi gondolatait.

„Amikor feltűzzük a kokárdát, akkor azokra az őseinkre emlékezünk, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel és olyan célokért emelték fel a szavukat, mint nemzeti függetlenség, szabadság, testvériség és szólásszabadság” – kezdete beszédét a képviselő, aki arra kérte az emlékezőket, hogy ne csak a szabadságharc ismert alakjai emlékezzenek, hanem azokra az ismeretlenekre is, akik szintén az életüket áldozták a harcokban.

„A mai ember más eszközökkel küzd a közös jövőért. Nem látunk az utcán harcokat, barikádokat. De harc van! Harc az emberi jogokért! Semmilyen hatalom nem veheti el polgáraitól a szólásszabadságát, nem korlátozhatja a demokráciát, nem uralkodhat polgárai felett – folytatta Szénási Róbert, aki szerint ma nem vagyunk teljesen szabadok mivel „meg akarják mondani, mit nézzünk, mit olvassunk. A hatalom dönti el napjainkban, hogy ki a bűnös és nem az igazságszolgáltatás. És vannak egyenlőbbek az egyenlőknél”

A képviselő hangsúlyozta, nem ezért áldozták elődeink életüket, hogy a kiharcolt jogainkat semmivé legyenek.

„Amennyiben azt érezzük majd, hogy mindent megtettünk egymásért, a hazáért, akkor ünnepelhetünk, koszorúzhatunk és büszkén tűzhetjük szívünk fölé a nemzeti trikolort” – zárta gondolatait Szénási Róbert.

Ezt követően a képviselő, valamint a városrész intézményeinek és civil szervezeteinek képviselő helyezték el koszorúikat a Fő téren álló Petőfi szobornál. A megemlékezés végén a telep óvodásai helyezték el saját kezűleg készített ajándékaikat a szobor talapzatánál.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: március 15. megemlékezés nemzeti ünnep Szénási Róbert Petőfitelep
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés