Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 13. 08:07

Kossuth Lajos szobránál Botka László emlékezik a márciusi ifjakra

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójára számos ünnepi programmal készül Szeged. Idén is a hagyományos helyszínen, a Klauzál téren emlékezhetünk a márciusi ifjakra. Az ünnep szónoka Botka László polgármester lesz.

Hirdetés
Hirdetés

Szeged központi ünnepségének hivatalos programja pénteken délelőtt 10-kor kezdődik, amikor a város nevében koszorút helyeznek el a Dóm téri panteonban található Petőfi szobornál, ezt követően gróf Batthyány Lajos szobránál róják le kegyeletüket az ünneplők.

Az emlékezés az Aradi vértanúk terén folytatódik, ahol a szőregi csata emlékoszlopánál tisztelegnek a szegediek.

A Széchenyi téren, a városháza előtt háromnegyed 11-kor vonják fel ünnepélyes keretek között az országzászlót. Közreműködik a Pavane Táncegyüttes, valamint a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar.

A városi díszünnepséget a hagyományokhoz híven az idén is a Klauzál téri Kossuth szobornál rendezik meg pénteken délelőtt 11 órától. Az idei ünnep szónoka Botka László, Szeged polgármestere lesz.

A műsorban közreműködik Ágoston Katalin, Szegezdi Róbert, Szívós László és Rácz Tibor színművészek, Cseh Antal operaénekes és a Szegedi Nemzeti Színház férfi tánckara, valamint a Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kórusa és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar.

Az ünnepség végén az állami intézmények, szervezetek, pártok, valamint civil szervezetek képviselői elhelyezik a megemlékezés koszorúit Kossuth Lajos szobránál.

Településrészek ünnepi megemlékezései

Szeged több településrészén is rendeznek ünnepséget az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján.

Március 13-án, szerdán 10 órakor Petőfitelepen, a Fő téren megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát, majd emlékműsorral folytatódik a program a művelődési házban. Ünnepi beszédet mond Szénási Róbert önkormányzati képviselő.

Ugyancsak szerdán 13 órakor ünnepi megemlékezést tartanak Tápén, a Heller Ödön Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond Szécsényi Rózsa önkormányzati képviselő.

Ünnepi megemlékezést tartanak március 14-én, csütörtökön 13 órakor Szőregen, a Tömörkény István Művelődési Házban. Az ünnepséget követően a Hősök terén elhelyezik az emlékezés koszorúit. Ünnepi beszédet mond Diószegi Szabó Pál történész.

Március 15-én, pénteken délelőtt 10 órakor Kiskundorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban emlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseire, majd a Dísz téren megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát. Ünnepi beszédet mond: Mihálffy Béla önkormányzati képviselő.

Ugyancsak pénteken délután 3 órakor ünnepi megemlékezést tartanak Gyálaréten, a Művelődési Centrumban. Az ünnepi megemlékezésben közreműködnek az Alsóvárosi Általános Iskola tanulói. Ünnepi beszédet mond: Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László megemlékezés nemzeti ünnep Klauzál tér

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés