Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Köszönetet mondott a legeurópaibb vidéki nagyváros a 140 évvel ezelőtti segítségért
Szegeden 2019. március 12. 17:32

Köszönetet mondott a legeurópaibb vidéki nagyváros a 140 évvel ezelőtti segítségért

Képriport
Ausztria, Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország diplomatáit fogadta a városházán Botka László: a Szeged újjáépítését segítő fővárosok képviselői emlékplakettet kaptak elődeik áldozatvállalásáért cserébe.

Hirdetés

Két himnuszt hallgatott, énekelt délután a városháza díszterme: a magyar mellett az Európai Unió himnusza is elhangzott – ahogy az egy szabad európai nagyváros ünnepségén illik. Majd Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételének dallamai után Botka László Szeged, a legeurópaibb vidéki nagyváros polgármestere mondott köszöntő beszédet.

 Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Iványi Aurél)

„140 éve az évezred árvize ugyan elmosta a régi Szegedet, de a lerombolt város helyén egy gyönyörű, modern és európai nagyváros épült újjá. És ehhez az újjászületéshez két dologra volt szükség. A szegedi emberek összefogására és Európa páratlanul nagyvonalú, önzetlen segítségére. Szinte nem volt olyan európai főváros, ahol ne indítottak volna gyűjtést Szeged megsegítésére. Öt nemzet fővárosa azonban átlag felett járult hozzá az újrakezdésünkhöz. Nem lehetünk elég hálásak Bécs, Berlin, London, Párizs, Brüsszel és Róma polgárainak a segítségükért. Az Önök városainak az adakozása nélkül Szeged nem tudott volna talpra állni. Önöknek köszönhetjük elsősorban, hogy Szeged a legeurópaibb magyar nagyvárossá válhatott” – köszönte meg a polgármester Elisabeth Ellison-Kramernek, Ausztria, Pascale Adréaninak, Franciaország, Marie-France Andrénak, Belgium, Volkmar Wenzelnek, Németország nagykövetének, Caitlin Jonesnak Nagy-Britannia nagykövethelyettesének és Gianluca Borghesének, az Olasz Kulturális Intézet igazgatójának.

A polgármester beszélt arról, „nem véletlen, hogy Szeged mindig is elkötelezett támogatója és lelkes híve volt az európai eszmének. 140 évvel ezelőtt a saját bőrünkön tapasztalatuk meg, hogy milyen sokat jelent az, ha a bajban nem maradunk magunkra. Ha van hova fordulnunk segítségért.”

Ezután így folytatta:

„Mi nagyra tartjuk az európai nemzetek közötti szolidaritást, hiszen annak az alapjaira épült újjá városunk. Mi Szegeden egyszer és mindenkorra megtanultuk, hogy együttműködve, közös erővel lehet a legmesszebbre jutni. Éppen ezért mindig is jó kapcsolatokra törekedtünk nemcsak szomszédainkkal, de Európa minden nemzetével. Hiszünk az európai integrációban, és az európai együttműködésben. Kiállunk a közös Európa eszméje mellett. Mert mi tudjuk azt, hogy válság idején csak a közös megoldások lehetnek igazán eredményesek. Mi nem háborúzunk Brüsszellel, hanem hálásak vagyunk a sok támogatásért, amit kapunk tőle. Mi ahelyett, hogy ellenségeket keresnénk Európában, megbízható partereket találunk. Szeged egy sokszínű és befogadó város, ahol minden európai polgár otthon érezheti magát.”

Beszédében Botka László hangsúlyozta, „Szeged sosem fogja elfeledni azt a rengeteg támogatást és segítséget, amit Önök nyújtottak ehhez nekünk. Mert városunk akkor nyerte el ma is ismert, modern formáját. Akkor épültek belvárosunk gyönyörű palotái, és akkor szabták ki elődeink az európai nagyvárosokra is jellemző széles sugárutakat és körutakat. Hálásak vagyunk, hogy Európa a mai napig támogatja Szeged fejlesztési terveit és törekvéseit.”

Végül megerősítette, „Magyarország harmadik legnagyobb városaként, a szabad magyar kultúra egyik utolsó bástyájaként Szeged továbbra is Európa részese és aktív támogatója lesz.”

A polgármesteri köszöntő után előbb Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója a nagyárvízről tartott előadást, majd Nagy Sándor alpolgármester a város újjáépítésről és a jelenkori fejlesztésekről beszélt. Ezután következett az emlékplakettek átadása. Ekkor az újjáépítést segítő fővárosok diplomatái is mondtak egy-egy rövid beszédet. Közülük a legnagyobb elismerést Caitlin Jones kapta, aki magyarul olvasta föl rövid köszöntőjét.

A dísztermi ünnepség a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek föllépésével zárult Laczák Boglárka és Szélpál Szilveszter operaénekeseket Koczka Ferenc karnagy kísérte zongorán.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árvíz Árvíz 140 Botka László nagykövet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés