Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Már azt is fotózta, amikor Szegedre szakadt az ár: harmincnégy év után most először láthatók együtt a nagyszínházban Lauscher Lipót képei
Művház 2019. március 12. 14:02

Már azt is fotózta, amikor Szegedre szakadt az ár: harmincnégy év után most először láthatók együtt a nagyszínházban Lauscher Lipót képei

Lauscher Lipót fotográfus az 1879-es nagyárvíz áldozatai közé tartozik. Lauscher már a városra szakadt ár kezdetétől fotózta Szegedet, és mutatta be a Tisza rombolását. Munkája közben súlyosan megbetegedett, amiből nem épült fel. Negyvenhárom évesen halt meg 1881-ben. Képeiből egyedülálló kiállítás nyílik a nagyszínházban, amely április közepéig látható.

Hirdetés

Lauscher Lipót 1838-ban született Csehországban, korai éveiről nem maradtak feljegyzések. 1862. március 9-én vette feleségül Letzter Nanette-et a szegedi ortodox izraelita házassági anyakönyv bejegyzése szerint.

(fotók: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből)

A fényképészetet feltehetően Szegeden sajátította el sógora, Letzter Lázár révén, akivel közös műtermet nyitott az új Hoffer-féle ház udvarában 1875. augusztus 8-án. A korabeli leírás a következőképpen jellemezte a stúdióját: „a díszesen berendezett elfogadó és női toilette terem az első, a fölvételi pompás oldal és felsővilágítással ellátott ateliér a második emeleten van. A közönség kényelméről minden tekintetben gondoskodva van.”

Munkássága során a tájképeket, visszapótlásokat, nagyításokat, gyermek- és felnőttportrékat, valamint az építési munkálatok felvételeit magas színvonalon készíti el: „képei hűségre, plasztikára, kidolgozásra és ízlésre nézve semmi kívánnivalót nem hagynak fönn”. A Lauscher és Társa cég a Szegeden megrendezett 1876-os országos ipari kiállításon érdemérmet nyert kimagasló pályázati munkájával.

A szegedi vízvész 140. évfordulója alkalmából a nagyszínház aulájában nyílik Lauscher Lipót fotóiból kiállítás. Az itt látható képek az 1879. március 12-én hajnali 2 órakor Szeged városát elöntő nagyárvíz rombolását mutatják be. A kiállítás különlegessége, hogy ezek a fotók 1985 óta most először láthatók együtt. Az árvízi képekből fényképsorozat jelent meg négyféle méretben (30×35 centiméter, 24×29 centiméter, 11×16 centiméter és 6×10 centiméter), amelyeket Lauscher és Társa cégjelzéssel adtak ki, bár korabeli feljegyzésekből tudjuk, hogy az árvíz idején Letzter Lázár, Lauscher társa külföldön tartózkodott.

A korabeli sajtó Lauscher Lipót fotográfust a következőképpen jellemzi:

„Legújabban a természet után készült gyönyörű szegedi árvíz képei által lett nevezetessé, melyek országszerte nagy kelendőségnek örvendettek.”

A nagyárvíz utáni újjáépítést követően önálló műtermet nyit Lauscher Lipót cégnévvel a korábbi fotóműterem helyén. 1881 januárjában a város megbízza, hogy örökítse meg a szegedi várat minden oldaláról, készítsen madártávlati felvételeket a városháza tornyáról.

Kiemelkedő munkásságának hirtelen halála vetett véget. A Szegedi Híradó 1881. április 2-án érdemeit méltatva írja róla:

„Ő is az 1879-iki árvíz utólagos áldozatai közé tartozik, amennyiben akkor több napig az általa kiadott, ismert szép kivitelű árvíz-fényképek fölvételével foglalkozott s e szomorú munkája közben annyira meghűtötte magát, hogy súlyos betegségbe esett, amelyből nem is épült ki többé; alsó tagjaira bénult maradt s úgyszólván élő-halott volt, míg a halál megszabadítá szenvedéseitől. A boldogult a fényképészetnek élt s ezt nálunk a fővárosival egy niveaura s magas virágzásra emelte, s e részben érdemei eltagadhatatlanok.”

(A kiállítás Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata által elnyert DTP2-084-2.2. REDISCOVER projektjéből valósult meg, amelynek célja a Duna-menti régió rejtett zsidó kulturális örökségének felfedezése, bemutatása és kiaknázása. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósult meg.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árvíz Árvíz 140 Szegedi Nemzeti Színház Lauscher Lipót
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés