Hirdetés
Szegeden 2019. március 12. 12:18

Óriási a versengés a cégek között szakképzett fiatal munkaerőért

Képriport
Az SZTE Karrier Iroda tavaszi állásbörzéjén a legnépszerűbb kifejezés a „nyitott pozíció” volt. Ez ugyanis szakmai nyelven annyit tesz, hogy rengeteg betöltetlen állás van ma Magyarországon.
Hirdetés

A régió legnagyobb álláskeresési fórumának ismét az egyetem központi helyszíne, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriuma adott otthont. Kedden kora reggeltől várta az a közel 70 kiállító cég az érdeklődőket, melyek a frissen végzett egyetemistákat, főiskolásokat szeretnék megnyerni arra, hogy náluk kezdjenek el dolgozni. A Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. például élelmiszermérnököket és gépészmérnököket szeretne magához csábítani. A csongrádi székhelyű cég pályakezdő programokat, sőt ösztöndíjat is kínál azoknak, akik hozzájuk szerződnek.

A Straschema egy budapesti központú, üzleti intelligenciával foglalkozó vállalkozás. Januárban nyitottak irodát Szegeden, ahol most 13 fő dolgozik. Adatkezeléssel, programozással, adatrögzítéssel foglalkozó munkatársakat keresnek. Jó képességű, szorgalmas kollégából szinte bármennyit fel tudnának venni, ahogy a KUKA Hungaria Kft. nevű robotikával foglalkozó német tulajdonú cégnél is ugyanez a helyzet. Nekik három magyarországi telephelyük van, elsősorban vezérléseket gyártanak idehaza. Úgy fogalmaznak, ahogy a többi cég is általában: sok a nyitott pozíciójuk, vagyis a nagy rotáció miatt a szaktudással rendelkező fiataloknak kiváló álláslehetőségeket tudnak biztosítani.

Az IT Services Hungary főként németül tudó dolgozókat szeretne felvenni. Ha a nyelvtudásuk megfelelő, szinte bármilyen munkakörben el tudnak helyezkedni náluk, de ha valaki csak angolul beszél, akkor főként az informatika területén talál a cégnél álláslehetőséget. A CAS Software Kft. nem meglepő módon főként szoftverfejlesztőket keres. A karlsruhei központú cég szegedi telephelyén 75 főt alkalmaznak, de sok embert fel tudnának még venni. Egy másik szoftverfejlesztő cég, az EPAM Systems Kft. nyerte az idei Alma Mater-díjat, ugyanis a Szegeden is sok embert foglalkoztató amerikai központú vállalkozásnak kiváló a kapcsolata az egyetemmel. Gyakornoki programokkal segítik például azokat a fiatalokat, akik az egyetem után vagy közben már elkezdik a munkát náluk.

Persze, nem csupán a szoftverfejlesztő cégek keresnek új, friss, innovatív munkaerőt. A Bosch például évek óta eljön Budapestről az állásbörzére, mert mérnököket keres, ahogy a szentesi Legrand Zrt. is állandó részvevője a rendezvénynek. A kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft, valamint a Szegeden ötszáz főt foglalkoztató BP BSC Kft. is minden alkalmat kihasznál arra, hogy megismertesse álláslehetőségeit a fiatalokkal. A Mercedes gyakornokokat vár például pénzügyi, kontrolling, számvitel, HR, logisztika, beszerzés, kommunikáció, valamint mérnöki munkakörökre. Kiállítottak más világhírű cégek is, úgy, mint például a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft, amely nem csupán pénzügyi elemzőknek, könyvelőknek, befektetési szakembereknek kínál állást.  

A nagy multi cégek mellett persze népszerűek voltak a kicsi, hazai vállalkozások is. A szegedi Zengo azzal vonzotta például a látogatókat, hogy egy VR szemüveget adtak az érdeklődőkre, amelynek segítségével teljesen másként látták a világot, mint a hétköznapokban. Kvízjátékukban ráadásul értékes nyeremények leltek gazdára. A többek között digitális oktatási fejlesztéssel foglalkozó cég jelenleg több mint 50 fős csapattal dolgozik, de videószerkesztőből, grafikusból, tesztelőkből soha nem elég egy innovatív, fejlődő vállalkozásnál.

Nem szívesen mondják ki ők sem, hogy munkaerőhiány van, inkább úgy fogalmaznak, hogy sok a lehetőséget kínálnak a munkát keresőknek, de azt minden kiállító cég meg tudta erősíteni, hogy a magasan képzett, nyelveket beszélő fiatalokra égetően szükség van ma, ezért is lenne fontos, hogy az egyetemek bővüljenek, erősödjenek, és, hogy minél többen itthon kamatoztassák a felsőoktatásban megszerzett tudásukat.

Kinn volt a Szeged Televízió is a TIK-ben, ők ezt látták:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állásbörze munka munkaerőpiac Szegedi Tudományegyetem