Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged a szabadság, a demokrácia, a szolidaritás és az igazságosság európai alapjain épült újjá
Szegeden 2019. március 11. 18:48

Szeged a szabadság, a demokrácia, a szolidaritás és az igazságosság európai alapjain épült újjá

Képriport
Lámpás fölvonulás a rakparton, hajós felvonulás a Tiszán Szeged a száznegyven évvel ezelőtti nagyárvízre emlékezett.

Hirdetés

„Az árvíz sújtotta Szeged az európai szolidaritás köveiből épült újjá. Szeged Európa önzetlen segítségével vált igazi európai várossá. És mi sosem feledjük el azt a rengeteg támogatást, amit a legnagyobb szükség idején kaptunk. Szeged európai alapokra épült újjá. Hiszem, hogy innen is eredeztethető városunk szilárd elköteleződése Európa iránt, amely az idő múlásával csak még erősebbé vált. Mi nem harcolunk Európa ellen, hanem életre szóló szövetséget kötöttünk vele. Mi nem háborúzunk Brüsszellel, hanem hálásak vagyunk a sok támogatásért, amit kapunk tőle most is. Mi ahelyett, hogy ellenségeket keresnénk Európában, megbízható partereket találunk” – mondta köszöntőjében Botka László polgármester az árvízi emlékműnél fölállított színpadon. Ezekben az országos szinten harcos időkben talán még fontosabb volt hangsúlyozni az együttműködés, a partnerség fontosságát. Botka László beszélt arról is, hogy „mi, szegediek tiszteljük, becsüljük és szenvedélyesen szeretjük a Tiszát.” Ezután hozzátette, hogy a jövő nagy terve, hogy Szeged főutcájává alakítjuk a Tiszát: nyugat-európai mintára még jobban bevonjuk a város életébe a folyót. Beszéde végén boldog újjászületésnapot kívánt a városnak.

Ekkor még nem tűnt föl, mekkora is valójában a tömeg, amely hallgatta a polgármestert. Ám ahogy elindult a lámpás fölvonulás, és megnyúlt a menet, akkor lehetett látni, ami az árvízi emlékműnél a Tisza Lajos körút végén 6-700 főnek tűnt, az bizony több ezres tömeg. Nagyon sok család jött ki sétálni egyet a rakpartra. Közben elindultak a vízi járművek is a Tiszán, a jelet a polgármester adta meg egy légkürttel. Az egész ünnepséget a Fool Moon énekegyüttes vezette föl, a tizennyolcadik születésnapját ünneplő csapat mini koncertje után jött a polgármesteri beszéd, amelyet a Vedres utcai ovisok vezetésével előadott rövid ünnepi műsor követett.

Kattintson fönti képünkre! Nézze meg galériánkat! (fotók: Iványi Aurél)

– Vajon hogyan gondolta a polgármester ezt a főutcává alakítást? – kérdezte a párját egy középkorú nő.
– Lehet, így, hogy ez egyszer egy nagy sétálóutca lesz. Vagy a túloldalt még jobban oda lehet majd menni a folyóhoz – találgatott a férje.
– Szerinted megérjük még azt, apa?
– Én szeretném...

Miközben így beszélgettek, elfogyott alóluk a rakpart: a séta és az ünnepség a Tisza szobornál véget ért.

Nézze meg a Szeged Televízió videós összefoglalóját!

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Árvíz 140 Botka László évforduló Fool Moon Huszár Mátyás rakpart ünnep