Hirdetés
Túl a városon 2019. március 11. 15:24

Szabó Sándor: Egyre tarthatatlanabb az egészségügy helyzete

A statisztikai adatok azt mutatják, a kormány egészségügyben tett lépéseit kudarcok jellemzik. Szabó Sándor szegedi szocialista országgyűlési képviselő az utóbbi napok orvosfelmondásai miatt intézett kérdést Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások miniszteréhez hétfőn a parlamentben.

Hirdetés

– Kevés olyan egészségügyi mutató van, amelyben Magyarország az élen járna – kezdte felszólalását Szabó Sándor. – Sajnos, amiben kiemelkedünk, az pedig nem jó. Például a hazánkban elvégzett amputálások száma is kiugró, a régió országai közül messze nálunk végzik el a legtöbbet, évente hétezret.

Rémálomnak nevezte azt a helyzetet Szabó Sándor, hogy a társadalombiztosítás az amputációra több pénzt fizet, mint egy azt megelőző műtétre.

– A probléma nem most kezdődött, nem csak most hiányoznak az érsebészek, a háziorvosok, az ápolók. Az sem új probléma, hogy az egészségügy alulfinanszírozott és ennek a jeleit nap, mint nap tapasztalják a betegek és az orvosok – folytatta a képviselő. – Mikor akarja a kormány az orvosok, háziorvosok, ápolók helyzetét megoldani, munkakörülményeiket javítani, a különféle beavatkozások társadalombiztosítási finanszírozásokat rendezni? Mikor jönnek rá végre, hogy szükséges az egészségügy magasabb szintű finanszírozása és a gyógyításban dolgozok fizetésének emelése? – tette fel a kérdés Szabó Sándor.

A képviselő kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt. Elmondta, ma már kevesebb orvos akar külföldre menni dolgozni, és emellett többen is végeznek. 2010-ben 1000 orvos végzett a hazai oktatási intézményekben, most pedig több mint 1400-an. Az államtitkár szerint ennek köszönhetően ma már több orvos dolgozik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy MSZP Szabó Sándor