Szegeden 2019. március 11. 12:15

Pál József mellé lőtt: az FDSZ soha nem szervezett kormányellenes tüntetéseket

Cáfolja a szegedi Fidesz alelnökének állításait Balázs Péter a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szegedi bölcsészkari titkára.

A szakszervezeti nyílt levelet változtatás nélkül közöljük.

Ismert, megírtuk, hogy Pál József professzor, a szegedi Fidesz alelnöke a Magyar Nemzetben írt arról, hogy az egyetemi dolgozók ne politizáljanak. Íme a nyílt levél:

„Megszólíttattunk. A Magyar Nemzet és a szegedma hasábjain. Nem dicsérőleg. Az FDSZ-re vonatkozó állításokra kénytelenek vagyunk válaszolni.

Pál József professzor felrója »kormányellenes tüntetések« szervezését az FDSZ helyi szervezetének. Szeretnénk leszögezni: az FDSZ soha nem szervezett kormányellenes tüntetéseket. Nem is fog. Érdekvédelmi hivatásánál és jogosítványainál fogva – és erőihez mérten – minden alkalommal fellép a munkavállalói érdekeket, valamint a felsőoktatás és a kutatás autonómiáját sértő kormányzati intézkedések ellen. Ez a dolga ugyanis. Az FDSZ kari és egyetemi vezetése állandó dialógusban van tagságával, budapesti központjával és érdekvédelmi szövetségével: akkor reagálunk és oly módon, amikor úgy érezzük, hogy tagságunk és szövetségeseink ezt elvárják tőlünk. Hadd áruljunk el egy műhelytitkot: tagjaink – köztük nagy létszámban a nem-oktató/nem kutató dolgozók, akiknek egyébként is alacsony fizetése beláthatatlan ideje nem emelkedett érdemben, és tömegével hagyják el az egyetemet – általában nem óvatosabb és visszafogottabb fellépésre, hanem éppenséggel radikálisabb érdekvédelmi tiltakozásra próbálják ösztönözni a kari és egyetemi FDSZ-t. Ez nem pártszimpátia kérdése. Szeretnénk emlékeztetni a professzor urat, hogy 2002 és 2010 között az FDSZ több alkalommal is tiltakozott az akkori kormány bizonyos intézkedései ellen, mi több, sztrájkkészültségre és figyelmeztető sztrájkra is sor került abban az időszakban. Erre ma már aligha lenne lehetőségünk a megváltozott jogi helyzetnek köszönhetően. Szentül ígérjük mindenesetre professzor úrnak, hogy ha a jövőben egy baloldali kormány a mostanihoz hasonlóan alulfinanszírozza a felsőoktatást és felszámolja annak maradék autonómiáját, ha elüldözi hazánkból a régió egyik legjobb egyetemét, ha szemet szúró módon privilegizál szívének kedves intézményeket, ha autoriter szellemben próbálja átszervezni a kutatás intézményrendszerét, s ha regnálása alatt minden lényeges mutatót tekintve zuhan az oktatás színvonala, nos, mi majd akkor is az utcára megyünk, s hangot adunk tiltakozásunknak. Reméljük, hogy akkor Pál professzor úr, szervezetünk alapítója is velünk tart majd.

Végül: Pál professzor (egy már lezárt ügyet elővéve) igen határozott véleményének ad hangot, amikor az egyetemünk rektorhelyettesének bizonyos megfogalmazásai ellen indított tiltakozás kezdeményezőinek és első körös aláíróinak motivációit »marxista, proletár-internacionalista szocializációjukra«, s ebből egyenesen következő »multikulturalista, globalista liberalizmusukra« vezeti vissza, s felszólítja az egyetemi oktatókat, hogy ne politizáljanak. Az FDSZ bölcsészkari tagjai egy jelentős részének nyomatékos kérésére ezt az inszinuációt kénytelen vagyok visszautasítani.”

Balázs Péter,
az FDSZ BTK titkára

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének SZTE szervezete nyílt levél Pál József