Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Most megnézheti Ferenc Józsefet huszármentében: kiállítás nyílik árvízi festményekből
Művház 2019. március 11. 11:34

Most megnézheti Ferenc Józsefet huszármentében: kiállítás nyílik árvízi festményekből

A szegedi nagyárvíz festményeiből nyílik kiállítás kedden a Fekete házban. A tárlaton kiderül az is, hogyan kapott Ferenc József osztrák tábornoki köpeny helyett huszármentét, és miként segítette az újjáépítést Liszt Ferenc.

Hirdetés

A „Szegedet lesujtva fölemeltem” című tárlatot március 12-én, kedden 17 órakor nyitja meg Simoncsics János várostörténész a Fekete házban.

1879. március 12-én, 140 évvel ezelőtt pusztította el a Tisza Szeged jelentős részét: az óriási sorscsapás évfordulója kapcsán nyílik most festménykiállítás a Fekete házban azokból az alkotásokból, amelyek a katasztrófa rombolását szemléltetik.

Az árvíz után húsz évvel, 1894-ben döntött úgy Szeged városa, hogy az árvízi tragédiát egy nagyméretű festménnyel kell megörökíteni az utókor számára.

Először Benczúr Gyulát akarták felkérni a feladatra, ő azonban sok megrendelése miatt nem tudta elfogadni a felkérést. Ezért egy pályázat segítségével végül Vágó Pált bízták meg, hogy fesse meg az óriási méretű – közel hét méter széles, 3 és fél méter magas – alkotást.

A munka lassan haladt és sokáig elhúzódott: Vágó a képet többször átfestette, majd három évi munka után 1902-ben helyezték el a szegedi múzeumban.

A festő és a festmény közös története azonban ekkor nem ért véget: 1903-ban újabb módosítást kellett a képen végrehajtani. Vágó Pál ugyanis osztrák tábornoki köpenyben festette meg Ferenc Józsefet, amelyet nehezményezetek a szegediek, ezért az osztrák egyenruhát magyar huszárezredesi mentére kellett átfestenie.

Az óriási méretek miatt a festmény a Móra Ferenc Múzeumból nem mozgatható, ezért a Fekete ház kiállításán az alkotás olajnyomatát láthatják az érdeklődők.

Emellett bemutatják az árvízi festménypályázatra beérkezett többi pályaművet is, megismerkedhetünk az árvíz történéseivel Mikszáth Kálmán szemén keresztül, illetve kiderül az is, milyen szerepe volt Liszt Ferencnek Szeged újjáépítésében.

A tárlat augusztus 31-ig látogatható minden nap 10-18 óra között.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Árvíz 140 Fekete ház kiállítás
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés