Hirdetés
Szegeden 2019. március 9. 14:33

Indiai orrszarvúak lesznek a következő sztárjai a vadasparknak

Folyamatosan bővül, fejlődik a Szegedi Vadaspark. Hamarosan már indiai orrszarvúakat is megcsodálhatunk az állatkertben. Az állatok kifutójának építése még az idén elkezdődik.

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Szegedi Vadaspark. Ebből a jeles alkalomból ismét egy nagyobb beruházást terveznek, amely méltó a születésnapját ünneplő állatkerthez. Tavaly az indiai elefántházat adták át, idén pedig, a tervek szerint indiai orrszarvúak érkeznek majd Szegedre. Veprik Róbert igazgató elmondta, a látogatókat kérdezték meg, milyen fajjal gyarapítsák a gyűjteményt és elsöprő mennyiségű szavazat érkezett az orrszarvúra.

Az illetékesekkel megindultak a tárgyalások és a vadaspark két fiatal állatot kaphat a tenyészprogram keretében, amelyek itt szaporodnának. Emiatt is esett a választás erre a fajra. A szegedi állatkert erdős környezetében a páncélos, azaz indiai orrszarvú tartható könnyen, ez is nagymértékben befolyásolta a döntést.

Veprik Róbert elmondta, a kifutó tervezése már megtörtént, az építéssel kapcsolatos közbeszerzés zajlik, így hamarosan elkezdődhet a munka.

A tavaly megépült elefántháznál kiemelt fontosságú volt a biztonság, hiszen veszélyes állatokról van szó. Az orrszarvúak kifutójának építésekor szintén figyelembe kell venni ezeket a szempontokat is. „Szerencsére már kezdünk beletanulni a vastagbőrűek tartásába” – tette hozzá az igazgató.

A tervek szerint az orrszarvúház nemcsak az állatok otthona lesz, hanem látványosság is, mivel felidézi az élőhelyük jellegzetességét, a Taj Mahalt.

A tervek szerint szeptemberre elkészülnek az építkezéssel, és akkor megérkezhetnek az állatok is. A Szegedi Vadaspark fiatal állatokat kap majd, igaz azt még nem lehet tudni, melyik állatkertből, de az biztos, hogy akár szaporodhatnak is majd itt.

A beruházás közel 120 millió forintba kerül. Az összeg nagyobb részét az állatkert saját forrásból biztosítja, de számíthatnak az önkormányzat anyagi segítségére is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fejlesztés Szegedi Vadaspark Veprik Róbert indiai orrszarvú orrszarvú