Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 9. 11:10

Szeged példát mutat az ellenzéki összefogásból

Képriport
Hat ellenzéki párt és több szakszervezet gyűjtött aláírásokat a közös európai ügyészséghez csatlakozás támogatására, és osztott tájékoztató kiadványokat szombat délelőtt a Mars téri piac bejáratánál. Az akció célja az volt, hogy megmutassák, a legfontosabb közügyek érdekében egységesen lépnek fel az ellenzéki pártok a kormánypárttal szemben.

Hirdetés

Március 14-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tart a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Farkas Andrea az MKKSZ megyei titkára elmondta, az ellenzéki pártok is támogatják a bérköveteléseiket, ezért is jöttek el ők is a Mars térre. Tizenkét pontban foglalták össze követeléseiket, amelyek között a legfontosabbak a következők:

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

 

  • azonnali béremelés,
  • az elvett öt nap szabadság visszaadása,
  • a kevesebb túlóra,
  • ugyanakkor a túlórapénzek minél gyorsabb kifizetése.

Az ellenzéki pártok képviselői elmondták, elsősorban a rabszolgatörvény botrányos bevezetése miatt érzik kötelességüknek, hogy támogassanak minden olyan szakszervezeti kezdeményezést, ami a dolgozók érdekeit szolgálja.

Az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik, a Momentum, valamint a Párbeszéd standjainál aláírásokat gyűjtöttek az ország európai ügyészséghez való csatlakozása mellett. Mihálik Edvin, a Momentum helyi elnöke szerint ez azért nagyon fontos, mert a közös ügyészség garancia lenne arra, hogy az uniós források oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, és ne fordulhasson elő az a szégyen, hogy Magyarország lesz az EU legkorruptabb országa. A fiatalok itthon maradnának, itt kamatoztatnák tudásukat, és itthon születnének meg a gyermekeik. Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke szerint most olyan a helyzet az országban, hogy csakis teljes ellenzéki összefogással lehet gátat szabni a Fidesz erőszakos, korrupt kormányzásának.

Tóth Károly, a Magyar Szocialista Párt szegedi elnök-helyettese kijelentette: Szeged példát mutat az ellenzéki összefogásból, és ezt a mintát ajánlja más településeknek is. A többi ellenzéki párt is hangsúlyozta, az ideológiai különbségeket most felülírja az a szükségszerűség, hogy a Fideszt a lehető legtöbb helyen meg kell fosztani a hatalmától, mert helyi kiskirályok uralják az országot, a kormánypárt pedig semmibe veszi a demokráciát a helyi önkormányzatokban is. Olyan fontos közügyek, mint a Paks 2 beruházás leállításának elérése, a túlórák emelése elleni tiltakozás, a béremelés kikényszerítése, de különösen a korrupciót üldöző közös európai ügyészséghez való csatlakozás szükségessége egységbe tömöríthetik az ellenzéki pártokat országszerte.

Ezt az együttműködést az őszi önkormányzati választásokig fenn kell tartani, és közös jelöltek indításával kell elérni, hogy a Fidesz vereséget szenvedjen – vallják a helyi ellenzéki vezetők. Addig azonban az EU-s választáson kell jó eredményt elérni, és ennek is a minél szélesebb összefogás a záloga. Tóth Károly ehhez hozzátette: a mostani kitelepülés is bizonyítja, a szegediek értik az összefogás fontosságát, ezért is tudott a hat párt több száz aláírást összegyűjteni az uniós ügyészséghez való csatlakozás támogatására egyetlen helyszínen. Az ellenzéki pártok azt tervezik, hogy a jövőben hasonló közös akciókkal demonstrálják az összefogás fontosságát.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aláírásgyűjtés DK Farkas Andrea Jobbik LMP Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Mars tér Mars téri piac Mihálik Edvin Momentum MSZP Párbeszéd rabszolgatörvény Tóth Károly Tóth Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés