Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Folytatódik az Imre Zoltán Program: ismét fiatal koreográfusoké lesz a Kisszínház színpada
Művház 2019. március 8. 11:01

Folytatódik az Imre Zoltán Program: ismét fiatal koreográfusoké lesz a Kisszínház színpada

Tavaly október óta folyamatosan mutatkoznak be fiatal koreográfusok a Kisszínházban az Imre Zoltán Program keretében. Hétfőn a Győri Balett társulata hozza el az Antigonét, és látható lesz Grecsó Zoltán Dadogó szimfóniája is.

Hirdetés

Imre Zoltán, a program névadója Szegeden élt és alkotott 1962-től 1967-ig, majd 1987-től 1994-ig mint balettigazgató tért vissza a városba, ahol vezetésével szerveződött önálló tagozattá a Szegedi Balett.

A tavaly októberben kezdődött programban a szegediek öt alkalommal összesen tíz különböző, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott program produkcióival ismerkedhetnek meg.

Március 11-én hétfőn este 7 órától az IZP-estek következő vendégei a Győri Balett táncművészei lesznek.

Sebestyén Bálint Harangozó-díjas koreográfus egy felvonásos táncdrámája Szophoklész Antigoné című drámáját dolgozza fel a tánc formanyelvén.

A történet a testvéri kötelékek bemutatásáról szól, amely szeretetben a halálig kísér, vagy az egymást ért ellentétek miatt a halálba taszít.

Mi írhatja felül a két fivér közötti igazságosságot? Mi az igazság? Ki az aki eldönti, hogy kinek van igaza? Isten vagy ember? Szív vagy ész?

Mindezek tükrében a megálmodott táncdráma a mai korban, egy olyan hataloméhes diktatúrában játszódik, ahol mit sem ér a családi kötelék egy elvakult ideológiával szemben.

Az est második részében látható Grecsó Zoltán új előadása, a Dadogó Szimfónia Esterházy Péter Oratorium Balbulum című drámájának érzéki olvasata, amely elénk tárja múlt és jövő összegabalyodott szálait.

A koreográfia egy paradoxonra épül: a dadogó prófécia nem előzi meg időben az emberiséget, hiszen mire a jövendölés kinyilatkoztatásra kerül, az már be is következett. Akkor mi értelme lehet egy megkésett próféciának? Talán maga a tudat, hogy minden megjósolható?

A két táncszínházi előadást hétfőn este 7 órától a Kisszínházban mutatják be az alkotók.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: balett bemutató Imre Zoltán Program Kisszínház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés