Hirdetés
Szegeden 2019. március 8. 06:25

Fantasztikus hajós fölvonulás a szegedi nagyárvíz emlékére

Lámpás séta a rakparton, 140 hajó a Tiszán a gyönyörűen föllobogózott Jeges vezetésével.

Március 11-én emlékezik Szeged az 1879-es nagyárvízre földön és a folyón is!

Fél ötkor kezdődik a Fool Moon műsora az Árvízi Emlékműnél, majd öt órától Botka László polgármester mond beszédet, amelyet a szegedi óvodák ünnepi műsora követ.

A tervek szerint legkésőbb fél hatkor a Huszár Mátyás rakparton lámpás fölvonulás indul, a sétálók végigmennek a rakparton egészen a Tisza szoborig, ahol egy perces néma megemlékezéssel ér véget a séta.

Eközben a Tiszán hajós fölvonulás kíséri a menetet. Kipper Györgytől megtudtuk, ha jó lesz az idő, akkor 140 vízi jármű is kísérheti a sétálókat. A vízállás kedvez a hajós emlékezésnek, egyedül az időjáráson múlik a jelenlévők száma: kishajósok is lesznek a menetben, sárkányhajósok, kajakosok, kenusok evezhetnek együtt a vízen. Az eseményre a Jeges nevű hajót, amely a tervek szerint vezeti a menetet, kódlobogókkal díszítik föl – így, ahogy a lenti, nagy méretben is letölthető képen látható. A lobogókból rakják ki Szeged, illetve a várost az árvíz után megsegítő fővárosok neveit.

Így lesznek rajta a kódlobogók a vezérhajón! Töltse le nagy méretben!

De mik is azok a kódlobogók és miért fontosak a hajósoknak?

„A tengerészek, hajósok már az ősi idők óta próbálkoztak az egymás közötti kommunikációval különböző lobogók segítségével, de egészen 1738-ig kellett várni, hogy a francia Mahé de la Bourdonnais megalkossa az első kódlobogó készletet. Pár évtizeddel később Lord Richard Howe mutatta be a »Howe Code« néven ismert gyűjteményét, amely tíz színes és hat különböző lobogót és 260 kifejezést tartalmazott. 1803-ban Sir Home Popham admirális is kiadott egy hajózási szótárat, amely már 3000 jelet tartalmazott, különböző szavaknak, kifejezéseknek, vagy akár egész mondatoknak megfeleltetve. Ezt a gyűjteményt 1812-ig még számos további lobogóval bővítette.
A jelenleg is használatos kódlobogók 1934-ben kerültek meghatározásra. Minden lobogó megfeleltethető az ABC egy-egy betűjének, de elsősorban rövid, egyértelmű üzenetek közvetítésére szolgál egyenként vagy egymással kombinálva” – olvasható a compassmagazin oldalán, ahol a teljes ábécé, és a számok is megtalálhatók kódlobogókból, valamint néhány fontos kifejezés is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Árvíz 140 Botka László évforduló Huszár Mátyás rakpart Tisza