Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. március 7. 23:09 Forrás: MTI

MSZP: Orbán Viktor ne meneküljön ki az Európai Néppártból!

A szocialisták elnöke szerint a miniszterelnök politikája egyre inkább partvonalra sodorja Magyarországot és ez különösen veszélyes.

Hirdetés

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón kijelentette,

Orbán Viktor egy olyan populista, szélsőjobboldali politikai közösséget szervez Európában, ami minden európai polgár, köztük a magyar emberek sorsát is negatívan befolyásolja.

Tóth szerint Orbán olyan szélsőséges pártokkal szövetkezik, amik nyíltan vállalják a jó kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és azon dolgoznak, hogy az európai együttműködést szétfeszítsék.

Az MSZP-elnök azt is mondta, hogy

Orbán Viktor politikája egyre inkább partvonalra sodorja Magyarországot és ez különösen veszélyes, amikor az unió következő költségvetéséről egyeztetnek a tagállamok és a magyar kormány ezen politikája miatt forrásokat veszíthetnek a magyar családok és vállalkozások.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor nyugalomra intett és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt közölte, az a cél, hogy az európai parlamenti választáson az Európai Néppárt tagjaként mérettesse meg magát a Fidesz, Tóth Bertalan közölte, nem arról van szó, hogy a Fidesz ki akar lépni a néppártból, hanem arról van szó, hogy a néppárt 12 tagja ki akarja záratni a frakcióból.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy pártja állást foglalt az alapvető európai értékekről, e szerint

a hazája ellen vét az, aki lezülleszti az oktatást, megtámadja a tudományos élet szabadságát, aki szabadgondolkodókat listáz, aki nyíltan antiszemita propagandát folytat és történelmet hamisít, aki elüldöz egy egyetemet Magyarországról, aki támadja a civil szervezeteket és ellehetetleníti a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit.

Kijelentette: kiállnak a civilek és az MTA mellett.

Tóth Bertalan kitért arra is, hogy az elnökség a csütörtöki ülésén döntött a választási időszak kihirdetéséről, ami azt jelenti, hogy az októberi önkormányzati választás végéig a párt országos választási bizottsága irányítja, szervezi az MSZP-kampányait. Hozzátette: a párt összes politikusa az EP- és az önkormányzati választási kampány sikeréért és a párt egységéért fog küzdeni. Szerinte az MSZP-nek remek programja és kiváló jelöltjei vannak, elkezdte az aktivisták és a szavazatszámláló bizottsági tagok toborzását.

Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselőjelöltje a kormány plakátkampányáról azt mondta, hogy azok az adófizetők pénzéből készültek, ezért az MSZP úgy tekint azokra, mint közös felületekre, ahova felírhatják azokat a dolgokat, amikről joguk van tudni az ebben az országban élőknek. Hozzátette: az itt élőknek joguk van tudni, miért üldözte el a kormány a CEU-t, miért ellensége az oktatás, miért zavarja az akadémia függetlensége. Beszámolt az MSZP akciójáról, hogy éjszaka három kérdést ragasztottak fel kormányzati plakátokra.

A Soros-Juncker-plakátokat felváltó, a családvédelmi akciótervet hirdető plakátokról kérdésre válaszolva Tóth Bertalan azt mondta,

a Fidesz az elmúlt években folyamatosan egy csúnya, undorító politikai játszmát folytatott: megfeszíti az együttműködés kereteit, amíg bír elmegy a falig, és amikor az orrára koppintanak, visszakozik. Kiderül, hogy most csak szavak szintjén visszakoznak-e vagy a tettekben is.

A pártelnököt kérdezték arról is, miért támogatja az MSZP Mirkóczki Ádámot, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki sajtóhírek szerint közös ellenzéki polgármester-jelölt lesz Egerben. Tóth Bertalan azt mondta, a helyi kormányzás nem ideológiai kérdés, az arról szól, hogy az ott élők sorsát hogyan tudják jobbá tenni. Ebből a szempontból a helyi együttműködéseknek semmi akadályát nem látja – hangsúlyozta.

(Fotó: mszp.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás EU Európai Néppárt Európai Unió Fidesz kampány MSZP Orbán Viktor Orbán-kormány Tóth Bertalan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés