Hirdetés
Túl a városon 2019. március 7. 22:46 Forrás: MTI / Index

Földrengés volt Somogyban: nem volt nagy, de még Zalában is érezték

Somogyszob közelében csütörtökön este nem sokkal nyolc óra után másodpercekig rengett a föld. 

Hirdetés

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumára hivatkozva azt írta: a Richter-skála szerinti 4-es erősségű földmozgás 20 óra 8 perckor történt mintegy 11 kilométeres mélységben. 

Hozzátették, a jelenséggel összefüggésben több lakossági bejelentés is érkezett a katasztrófavédelemhez, de károkat egyelőre nem jelentettek.

Az Indexnek egy zalakomári olvasó azt írta a földrengésről, hogy

„Rövid ideig tartott, kb. 3-5 másodpercig, de beleremegett az egész ház!”

A lap egy másik, nagyatádi olvasója pedig így írta le az élményeit:

„A szemközti házról a cserepek is lepotyogtak néhány helyen. Nagyon meglepő volt, mintha egy kamion hajtott volna a házba. Körülbelül 1-2 másodpercig tartott. Most kezdenek az emberek visszamenni a házakba.”

A foldrenges.hu szerint Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálnak műszerekkel, ezek nagy részét a lakosság nem érzi. Az ország területén évi 4-5 olyan földrengés keletkezik, ami az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2,5-3,0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó (5,5-6,0 erősségű) földrengés 40-50 évente várható – írja az Index.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: földrengés Somogy megye Nagyatád Somogyszob Zala megye