Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 7. 20:06

Ön el tudja képzelni, hogy TGV-vonatok járnak Szeged és Budapest között?

Vágó Gábor LMP-s politikus szerint az a legfájóbb, hogy a Szeged-Budapest vasútvonalon már húsz éve semmilyen fejlesztés nem történt.

Hirdetés
Hirdetés

– Tipikus környezetszennyezés a légszennyezés – mondta Vágó Gábor csütörtökön Szegeden. Az LMP európai parlamenti (EP) listavezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a levegő állapotának javítása érdekében a zöldpárt visszaszorítaná a belsőégésű motorok használatát a hibrid- és elektromos-meghajtású járművek arányának növelésével. Fontosnak tartotta a tömegközlekedés fejlesztését. Elmondta, hogy ő már körülbelül húsz éve vonattal jár le Szegedre, és Budapest és Szeged között semmilyen érdemi vasútfejlesztést nem történt, pedig el tudná képzelni, hogy ezen a vonalon TGV-jellegű vonatok járhatnának, mint Budapest és Bécs között.

Az energiatermelés átalakításáról elmondta, a szénalapú erőművek helyett környezetbarát, megújuló geotermikus és naperőművekre lenne szükség. Szeged a napfény városa és geotermikus energiában is jól áll. Ehhez országosan mintegy 1000 milliárd forintos beruházásra lenne szükség, és ez csupán a paksi bővítés negyede, mely biztonságosabb, mint Paks. A politikus szerint sok uniós forrás áll rendelkezésre az energiaforradalomhoz, de nem mindegy, hogy azt ellopják vagy a klímaváltozás elleni küzdelemre használják fel. Majd Vágó Gábor elköszönt a jelenlévőktől, mert sietett a vonathoz.

Szegedet még zöldebbé tenné az önkormányzat

Botka László polgármester januárban a Közéleti Kávéházban arról is beszélt, hogy a XXI. század egyik legnagyobb kihívása az élhető környezet. Sokszor hallani a hírekben, hogy Szegeden nem jó a levegő minősége. Ez az egészség mellett az élethosszra is kihat. A városvezetés még zöldebbé, még élhetőbbé tenné Szegedet, aminek érdekében folytatja a környezetbarát közlekedésfejlesztést, a zöldterületek további növelését és a geotermikus energia további kiaknázását.

Kiderült, Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese visszavitte volna autóval Budapestre, de Vágó Gábornak még Kecskeméten is volt egy rendezvénye, odaigyekezett vonattal a zöldpárti politikus.

Schmuck Erzsébet szerint az EP-választásoknak ma sokkal nagyobb a tétje, mint korábban bármikor. És nem a Fidesz által sulykolt migráció, hanem a klímaváltozás miatt, ami olyan kihívás, amely 10-12 éven belül gyökeres társadalom- és gazdaságpolitikai változást követel meg tőlünk, amelyre válaszokat kell találnia az Európai Uniónak. Schmuck szerint az ökológiai problémák mellett a másik súlyos probléma a társadalom szétszakadása szegényekre és gazdagokra, melyre szintén választ kell adnia az EU-nak.

– Ez nálunk különösen szembetűnő. Szomorú, hogy az ország gázszerelője, Mészáros Lőrinc ott van a Forbes listáján a világ leggazdagabb emberei között, miközben Magyarországon 3-3,5 millió ember él nagyon szegény körülmények között – hangsúlyozta a politikus. Elmondta, a Fidesz 2010-ben azt ígérte, hogy 700 ezer lakóingatlan szigetelését oldja meg, de az Otthon melege programban ennek csak mindössze 5 százalékát sikerült megoldania. Schmuck Erzsébet szerint a Fidesz csak a gazdagok érdekeit szolgálja. Hangsúlyozta, az LMP olyan képviselőket szeretne küldeni az Európai Parlamentbe, akik az európai döntéshozatalban nemcsak szigorú klímavédelmi célokat fogalmaznak meg, de képesek konfliktusokat is fölvállalni a multinacionális nagyvállalatokkal és a gazdaság rövid távú érdekeivel szemben.

Szeged átáll a geotermikus energiára

Zajlik Szeged geotermikus energiára állítása: a tavaly megkezdett munkát a Hansa Kontakt Invest folytatja, ami 9,2 milliárdos pályázatot nyert el a napokban, és négy szegedi városrészben alakíthat ki hőhálózatot – derül ki az európai közbeszerzési értesítőből. A 22 milliárd forintos összköltségvetésű, a város hőellátását és levegőminőségét is javító projekt részben uniós forrásokból zajlik. A projekt legfontosabb eredménye az lesz, hogy 40-45 százalékkal csökken a károsanyag-kibocsátás öt év alatt. Ezzel a fejlesztéssel Szeged felkerül az alternatív energiát hasznosítók térképére. Így 35 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot jut a levegőbe.
Mellékletek terület

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Klauzál tér LMP Vágó Gábor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés