Hirdetés
Szegeden 2019. március 7. 08:25

Schiffer András: Bizonyos értelemben koraszülött párt volt az LMP

Nem lát semmi esélyt arra, hogy visszatérjen a magyar politika színpadára, a magyar demokratikus jogállam utóbbi húsz éve pedig véleménye szerint finoman szólva sem volt egy sikertörténet – jelentette ki szerda esti könyvbemutatóján Schiffer András, egykori parlamenti képviselő, a Lehet Más a Politika egykori vezető politikusa.
Hirdetés

Bár a Zöld jelzés című könyve tavaly jelent meg, bemutatása mégis jó lehetőséget adott arra, hogy a szerzője elmondja véleményét a magyar közéletről a rendszerváltástól napjainkig.

„A politikát soha nem azonosítottam a pártpolitikával, még kevésbé a hivatásos politizálással. Mindig abból indultam ki, hogy valamennyien felelősek vagyunk saját környezetünkért, hazánkért, a bolygóért”

– írja többek között a könyvben, amit azzal egészített ki az Ifjúsági Házban szerda este, hogy a politika feladata az lenne, hogy szereplői a közjó mibenlétéről folytassanak szakadatlan vitát. Ez ma sajnos nyomokban sem érhető tetten a parlamenti csatározásokban, ezért semmi esélyt nem lát arra, hogy visszatérjen a magyar közélet porondjára.

(fotók: Szabó Luca)

Schiffer András jelenleg jogászként dolgozik, véleményét azonban továbbra is szívesen megosztja azokkal, akik kíváncsiak arra, miként látja Magyarország jelenét, múltját és jövőjét. Soha nem arról volt híres, hogy optimistán látja a folyamatokat, és ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Rengeteg hibát észlelt például a rendszerváltáskor, elhibázottnak tartotta a gyors ütemű privatizációt, az LMP pedig bizonyos értelemben koraszülött párt volt, mivel nem tudott megfelelni az eredeti célkitűzéseknek 2010 után. Úgy járt a pártja, akár a rendszerváltó politikai formációk, vagyis nem álltak készen a feladatra, ezért is siklottak félre menthetetlenül a dolgok akkoriban. Az LMP-nek egy olyan politikai tömörüléssé kellett volna válnia, amely komoly kritikát gyakorol a globalizáció folyamataival kapcsolatban, ám képviselői minden erejüket napi belpolitikai csatározásokra fecsérelték.

Amikor politizálásra adta a fejét, úgy érezte, nincs olyan párt Magyarországon, amelynek az elveivel, stílusával azonosulni tudott volna. Ezért alapított pártot, amely rengeteg átalakuláson ment keresztül. Túl sok kompromisszumot kötöttek azt követően, hogy bejutottak a parlamentbe, túlságosan belesimultak az akkori politikai közegbe, így nevükkel ellentétben nem lehetett nekik sem más a politika, mint a többi parlamenti erőnek. Sokan úgy érezték, hogy ők az új SZDSZ, de ez Schiffer szerint totális félreértés volt akkoriban.

– A magyar demokratikus jogállam húsz éve pedig finoman szólva sem volt egy sikertörténet, és ennek most isszuk a levét – jelentette ki az egykori frakcióvezető.

Teljesen reménytelennek látja a mostani politikai helyzetet, aminek gyökereit a rendszerváltásban, majd az egymást követő kormányok elhibázott intézkedéseiben kell keresnünk. Az uniós csatlakozásunk sem hozott egyértelmű pozitívumokat, sőt, 2006 után sokan vesztesnek érezték magukat, amit csak felerősített a 2008-as gazdasági válság. Vannak persze nagyon jó dolgok is, amelyeket kifejezetten az EU-s tagságunknak köszönhetünk (például a környezetvédelem területén elért eredmények), ám az az illúzió gyorsan szertefoszlott, amit a tizenöt 15 évvel ezelőtti csatlakozáskor még kézzelfogható közelségben volt. Nem értük utol, sőt meg sem közelítettük az osztrák életszínvonalat, és sok más várakozásunk sem vált valóra.

Orbán Viktor hibrid rezsimje épp ezt használja ki, ezért szerezhet híveket magának azzal, ha folyamatosan az EU-t ostorozza. Schiffer véleménye szerint napjaink populista politikája a rendszerváltó elit hibáinak következménye, amit csak hosszú idő alatt, szisztematikus munkával javíthatunk ki, ha kedvezőek lesznek a nemzetközi politikai viszonyok.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IH Rendezvényközpont könyv könyvbemutató LMP Schiffer András