Hirdetés
Színes 2019. március 6. 23:29 Forrás: MTI

Hello, Gagarin: magán-űrrepülőtér épülhet Oroszországban

Az űrturisták hatfős csoportokban öt-hat percet tölthetnek majd a súlytalanság állapotában a tizenöt perces szuborbitális repülések során. Nem lesz olcsó.

Űrrepülőtér építéséről állapodott meg az oroszországi Nyizsnyij Novgorod megye önkormányzata, fejlesztési vállalata és a KoszmoKursz elnevezésű magáncég – közölte szerdán az Interfax hírügynökség.

A szuborbitális űrturizmusra szakosodó központ a tervek szerint 2,6 milliárd rubelből (egy rubel 4,20 forint) épül fel. A magánbefektetésekből megvalósuló projektben, amit a Roszkoszmosz állami űripari vállalatnak még jóvá kell hagynia, hatfős csoportoknak 15 perces szuborbitális – a világűrt elérő, de a Föld körüli pályára nem álló – repüléseket fognak kínálni.

Az űrturisták 200-250 ezer rubel kifizetésének fejében 5-6 percet tölthetnek majd a súlytalanság állapotában egy mintegy 30 négyzetméteres kabinban. A többször felhasználható űrhajóból, amiben mindenkinek személyes ablaka lesz, az utasok 180-220 kilométeres magasságból – Gagarin röppályájával megegyezően – tekinthetnek majd le a Földre.

Az űrrepülőtér építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, és még a végleges elkészülése előtt, 2023-ban megkezdik a hajtóművek tesztelését és a próbarepüléseket.

És most, zene:

(Borítókép: a Szojuz MS-09 indítása Bajkonurból. Fotó: Sputnik/Sergey Mamontov)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Oroszország űr utazás turizmus űrturizmus űrutazás