Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. március 6. 23:14 Forrás: MTI

A német szélsőjobbnak tetszik Orbán politikája, szívesen látnák a szövetségeseik között

Ezzel szemben a német szociáldemokratáknak és a Zöldeknek meg van a véleményük Orbánról és a szerintük vele nem bíró Manfred Weberről is.

Hirdetés

A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az ellenzéki Zöldek szónokai bírálták, a szintén ellenzéki, szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) vezetője pedig üdvözölte a magyar kormány politikáját a migrációval foglalkozó kampány körüli vitával összefüggésben a hagyományos hamvazószerdai politikai gyűléseken.

A német pártok az éppen száz éve, 1919-ben Bajorországban kialakult hagyományok szerint népünnepélyszerű gyűléseket tartanak a farsangi időszakot lezáró hamvazószerdán. A rendezvényeket általában sörsátorban vagy sörözőben tartják, a söröző közönség előtt szónokló politikusok pedig a megszokottnál jóval élesebben fogalmaznak és főleg a többi pártot, belföldi vetélytársaikat ostorozzák.

Ehhez a hagyományhoz illeszkedett a szociáldemokraták egy bajorországi, vilshofeni sörgyár vendéglőjében tartott gyűlése, ahol a párt egyik európai parlamenti képviselője, Maria Noichl rendkívüli hevességgel bírálta a jobbközép uniópártokat, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségét, és a kritikához felhasználta a magyar kormány legújabb plakátkampánya körüli nemzetközi felháborodást is.

Maria Noichl, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) EP-képviselője. (Fotó forrása: ez a YouTube-videó)

Az EP-képviselő az MTI szerint lankadt férfiasságú személyiségnek nevezte Manfred Weber CSU-s politikust (nekünk azért erős a gyanúnk, hogy ennél erősebben fogalmazott – a szerk.) az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának vezetőjét és EP-választási csúcsjelöltjét, amiért nem bírja kipenderíteni frakciójából a Fideszt, ami szerinte elnyomó rendszert, orbánisztánt épít Magyarországból.

(Az Index azt írja, hogy a német hírportálok beszámolója szerint Maria Noichl a „Schlappschwanz” szót használta Weberre, aminek nyomdaképes magyar megfelelője a „nyúlbéla”.)

Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke (Fotó: EPA)

Az AfD osterhofeni gyűlésén Jörg Meuthen társelnök, a párt EP-képviselője ugyancsak Manfred Weber bírálatára helyezte a hangsúlyt, de ellenkező előjellel. Úgy vélte, a CSU-s politikus teljesíthetetlen feltételeket szabott Orbán Viktornak a Fidesz néppárti tagságának megőrzéséhez. Azonban a Fidesz már régen nincs is otthon az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó pártcsaládban, mert az valójában baloldali politikát folytat – tette hozzá Jörg Meuthen. Kiemelte, hogy az AfD szívesen látja szövetségesei körében a Fideszt.

Kiteríteném a vörös szőnyeget Orbán Viktor előtt

– mondta.

Winfried Kretschmann, a Zöldek baden-württembergi tartományi miniszterelnöke (Fotó: Thomas Lohnes/Getty Images)

A Zöldek egyik legtekintélyesebb politikusa, Winfried Kretschmann baden-württembergi tartományi miniszterelnök a párt Bieberachban tartott rendezvényén elmondott beszédében úgy vélte,

a magyar kormány kiüresíti a szabadságjogokat, kiengedi az antiszemitizmus szellemét a palackból és gyalázkodó kampányt folytat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Unió ellen. 

Mint mondta, nem csak olyan partnerekkel kell tárgyalni, akikkel megvan az egyetértés, ezért hosszú mérlegelés után úgy döntött, hogy találkozik a magyar külügyminiszterrel. Azonban a magyar kormány kampánya révén végül más elhatározásra jutott:

egyszerűen lemondtam a találkozót, mert meg kell mutatni, hogy hol vannak a határok

– fejtette ki Winfried Kretschmann.

(Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Néppárt Európai Unió Fidesz Manfred Weber Németország Orbán Viktor Orbán-kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés