Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 5. 12:52

Vadgesztenyefák árnyékolják majd a Szentháromság utcát

Képriport
A Szentháromság utcai fasor helyreállításáról a közgyűlés még 2014-ben döntött. A tervek szerint a munka öt év alatt, több ütemben valósul meg. A kivitelező hamarosan az utolsó szakasszal is végez.

Hirdetés

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, ez a munka egy mintaprojekt, mivel a hazai városüzemeltetési gyakorlatban nincs még egy ilyen mértékű burkolat-felszámolás annak érdekében, hogy növekedjen a közterületen a zöldfelületek aránya.

A munka első üteme 2014 és 2017 között valósult meg. Ekkor közel 1000 méter betont törtek fel 1,2 méter szélességében, hogy több mint 1000 négyzetméter zöldfelületet alakítsanak ki. Ezen a szakaszon 3800 cserjét és 19 gesztenyefát ültettek. A második ütemben, 2018-ban a Batthyány utca és a Bécsi körút közötti szakaszt újították fel.

Ebben az évben, az utolsó ütemben a Bécsi körút és a Rákóczi utca közötti szakasz felújítását végzik a szakemberek. Makrai László elmondta, itt 470 folyóméteren bontják fel a szilárd burkolatot, kicserélnek közel 100 köbméter földet termőföldre. Emellett 500 négyzetméternyi területre 1 884 talajtakaró cserjét, valamint 13 gesztenyefát telepítenek. A növényeket korlátokkal védik majd az autósoktól. A kivitelezés során minden gépjármű- és személybejáró szabadon marad, továbbá az egybefüggő részeken is lesz átjárási lehetőség. A tervek szerint kialakítanak még három, térkőburkolattal ellátott, hulladékgyűjtő tárolót is, ahova a lakosok az ürítési napokon kihúzhatják a konténereket, kirakhatják a kukákat.

Az igazgató kiemelte, a munka végére összesen 1500 négyzetméter felesleges betont váltanak ki, az esővizet magába fogadó, életet adó zöldfelületté.

A kiültetett fák nem közönséges vadgesztenyék, hanem a klímát és kártevőket jobban tűrő hibrid hússzínű fajták lettek.

Makrai László felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak a természet károsítja a fákat, hanem az autósok is, akik például a felelőtlen parkolásukkal megsértik az érzékeny fák kérgét, a nyílt sebfelületen keresztül a kártevőknek pedig könnyű dolguk van, behatolva a fatestbe bevégzik a pusztítást. Sajnos az utca elején, az SZTK-nál az illegális parkolás pusztító hatása már látszik, parkoló autósok elkezdték letiporni a cserjesávot a szegély mellett.

Az igazgató elmondta, a tervek szerint a zöldfelület-felújítás következő helyszíne a Tisza Lajos körút Aradi Vértanúk terén túli része lenne, ahol az idős hársfasor, a tövénél mindössze zsebkendőnyi talajfelülettel, a faltól falig aszfaltburkolat okozta levegőtlen és vízhiányos talaj miatt szinte teljesen kipusztult. Az itteni munkát az nehezíti majd, hogy a járda alatti közművezetékek akadályozzák a fasor visszatelepítését, így először közműrendezést kell majd végezni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Makrai László Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. Szentháromság utca vadgesztenye zöldfelület
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés