Hirdetés
Túl a városon 2019. március 4. 22:38 Forrás: MTI

Európai Néppárt: Tizenkét tagpárt kérte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését

A pártcsalád egyik szóvivője szerint az ügy a Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre.
Hirdetés

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott:

lehetőséget kell adnunk a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját. A döntést az Európai Néppárt összes tagja hozza, nem lehet megjósolni a vita kimenetelét

– tette hozzá.

Információk szerint a konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártból a Fidesz kizárását, vagy tagságának felfüggesztését kezdeményező pártok között van két portugál tagpárt, a Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), valamint a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), a litván Haza Szövetsége - Litván Kereszténydemokraták (TS-LKD), a görög konzervatív Új Demokrácia párt, a norvég konzervatív párt (Hoyre), valamint két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt.

A Néppárt alapokmányának értelmében legalább öt országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását. Ez a Fidesz esetében már kilenc országból tizenkét párt jelenleg, tehát bőven megvan a minimális létszám.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás EU Európai Néppárt Európai Unió Fidesz kampány Orbán Viktor Orbán-kormány