Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged 140 évvel ezelőtti katasztrófájára és újjáépülésére emlékezünk, 2. rész: A hajnal nem találta többé Szegedet
Szegeden 2019. március 3. 13:53 Forrás: Szegedi Tükör

Szeged 140 évvel ezelőtti katasztrófájára és újjáépülésére emlékezünk, 2. rész: A hajnal nem találta többé Szegedet

A borzalmas események között is az volt a legborzalmasabb, amikor egy-egy úszva menekülőt csáklyával kellett eltaszítani a csónaktól, egyúttal halálra ítélni, azért, hogy a fölvett 10–14 megmentett ember életét ne veszélyeztesse – emlékezett vissza az 1879-es árvízi katasztrófára Zubovics Fedor, aki ladikkal mentette a szegedieket. A vízvészkor több mint százötvenen vesztek hullámsírba. A Szegedi Tükör összeállítása.

Hirdetés

Amikor a katonák elkezdték a várfalakhoz támaszkodó deszkaföljárókat építeni, a várfalakon pedig sátrakat állították föl a majdani menekülőknek, a szegediek tudták, nagyobb a baj, mint bármikor valaha. Rendőri hirdetmény adta tudtul, vészlövésekkel értesítik a lakosságot az esetben, ha a Tisza átszakítja a percsorai gátat. Ekkor még nem kell elszaladni, magyarázta a plakát, mert további gát védi a várost.

Felsőváros az árvízben. Plohn Illés felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye)

Vihar kerekedett, sötétségbe borult a város

1879. március 5-én éjféltájban Szegedtől mintegy 25 kilométerre, a mai Dóc határában a Tisza árja 17 öl szélességben (mintegy 30 méter) átszakította a petresi gátat. Március 7-én Algyő és Tápé a Tisza hullámsírjába merült, március 9-én pedig az a Dorozsma is megúszott, amelyik azelőtt soha nem látott vizet. Dél körül a falu vályogházai – a partokra menekült lakosság szeme láttára – süllyedtek örökös sírjukba. Az ár körülfogta Szegedet.

Ami nem dőlt össze, azt is le kellett bontani (fotó: Klösz György. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t10422)

Március 11-én délelőtt pár óráig Szeged abban a hitben élt, hogy elkerülte a katasztrófát. A víz nem apadt ugyan, de nem is áradt. Az eső és a hózápor alábbhagyott, a felhők mögül kicsit kimosolygott a nap. A naplemente azonban vészjóslóan vörös volt, este tíz óra tájban hatalmas szél támadt, ami eloltotta a viharfáklyákat és fölkorbácsolta a hullámokat. Vaklárma futott végig az utcákon: betört az ár! Jelzőlövések is dörrentek.

A Széchenyi tér a nagy árvíz idején. Klösz György felvétele, 1879 (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t25477)

A vasúti töltésen azonban – Lázár György fiatal jogász, Szeged későbbi polgármestere beszámolója szerint – még folyt a küzdelem az elemekkel, amelyek játszottak a gyönge, sebtében emelt nyúlgátakkal. A hullámok a négyméteres cölöpöket is pehelyként dobálták. Tizenegy órára orkánná változott a vihar, amely eloltotta a világító eszközök lángját. Teljes sötétségbe borult a város. A rókusi állomás utolsó váltójától 150 méterre éjfél után átszakadt a töltés. Nem volt mentség tovább. A százméteres szakadás egy órán belül kilométernyire tágult.

A rondella még áll. A medrében és azon túl, Szatymazig hömpölyög a Tisza (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_n08515)

A harc befejeződött. Minden szegedi harang a riasztóvészt kongatta. Az áradat először Rókust, majd Felsővárost öntötte el. A terepszintnél valamivel magasabb budai országút sem hátráltatta sokáig a Belváros és Alsóváros pusztulását.

Tenger a mai Dugonics tér felől (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; mfm_n08501)

Asszonyok jajszavát, gyerekek sírását vitte a szél

Az összeroskadó házak robaját, az asszonyok jajszavát, a gyerekek sírását, az állatok bőgését vitte a szél. A víz pedig házmaradványokat, döglött ökröket, lovakat hurcolt. A Széchenyi teret percek alatt megtöltötte a fortyogó ár, s örvényt kavarva sietett befelé a több ágra nyíló utcákba, szörnyű erejével fákat, lámpaoszlopokat ledöntögetve. A házak ablakain sípolva és orgonálva zúdult be a víz. Hajnalodni kezdett, amikor a víz Alsóváros térségében is kiegyenlítődött. Mikszáth Kálmán ezt a pillanatot így rögzíti: „Végtelennek tűnt az idő, amikorra virradni kezdett. De hát minek is virrad? A hajnal nem találta többé Szegedet, csak a romjait.”

Rókus az árvízben (fotó: Plohn Illés. A Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye)

Koporsófödélként úszkáló házfödelek

Zubovics Fedor honvéd főhadnagy tíz ladikkal mentette a szegedieket. A katonák a várfalakra hordták föl a hidegtől megdermedt, ijedtségtől elalélt embereket. Zubovics azt írta a feljegyzésében: „A borzalmas események között is legborzalmasabb az, amikor egy-egy úszva menekülő egyént kénytelen az ember csónakjától csáklyával eltaszítani, egyúttal halálra ítélni, azért, hogy a fölvett 10-14 megmentett ember életét ne veszélyeztesse. Egy embernek kell elvesznie értük. Ilyenkor az ár martalékául dobjuk oda az ártatlan menekülőt.”

A Dugonics tér víz alatt. Plohn Illés felvétele, 1879 (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t23781)

Csontváry Kosztka Tivadar önkéntesként dolgozott a mentésen.

Az emberi életekért folytatott mentés küzdelmes munkája három nap alatt befejeződött. Azután változatos képek, csendéletek tűntek föl a volt utcák tükreiben. Koporsófödélként úszkáló házfödelek, nyitott könyvként szétterülő zsúpfödeles háztetők a vízen.

A Szegedi Híradó emléklapja. Töltse le nagyban az oldalt, olvassa el, hogyan írtak akkor a katasztrófáról!

A vízvészkor önzetlen szolidaritás mutatkozott meg Szegedért Európából és a környező városokból. Makó már az első vészes nap hajnalán tizenkét kocsirakomány élelemmel jelent meg Újszegeden a menekültek között.

Szeged csaknem 6 ezer házából 265 maradt fönn. Romjaiból kellett újjáépíteni a várost.

Szabó C. Szilárd

Forrás: Tóth Béla: A szegedi nagyárvíz képeskönyve, Szegedi Híradó

Nyitóképünkön: Hullámok a mai Dóm tér helyén. Klösz György felvétele (fotó: a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t10027)

* * *

Az emlékírás első része: A víz előtti város

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árvíz Árvíz 140 évforduló helytörténet Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés