Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. március 2. 10:56

Hat hektáron égett a nádas a Bika-tónál

Képriport
Három kocsival és tucatnyi emberrel dolgoznak a tűzoltók a Bika-tónál, ahol a nádas és az aljnövényzet gyulladt meg. A tűzoltók szerint minden bizonnyal emberi mulasztás okozta a tüzet.

Hirdetés

Késő délelőtt riasztották a tűzoltókat, hogy ég a nádas a Bika-tónál. Három autóval érkeztek a helyszínre. A tűz épületeket is veszélyeztetett. Horogné Varjasi Mária házától 15-20 méterre tomboltak a 4-5 méter magasra csapó lángok. Az asszony elmondta, egy rendőr kopogtatott be hozzá, hogy hagyja el a házát a tűz miatt. Végül a tűzoltók megfékezték a lángokat, így azok nem tudtak kárt tenni az épületben.

Tátrai János tűzoltó alezredes elmondta, két fecskendős és egy vízszállító autóval érkeztek a helyszínre. A tűzoltók után a katasztrófavédelmi szolgálat is a helyszínre érkezett, akik átvették az irányítást, mivel több mint 6 hektárra terjed ki tűz, ami lakóépületeket is veszélyeztetett. A lángok a korábbi tómederben csaptak fel. A tűzoltóknak nagyon nehéz dolga volt, az ingoványos, sáros területen nehezen tudtak mozogni, tüzet oltani.

A tűzoltók gyorsan megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd felügyelet mellett hagyták égni, hogy teljesen leégessék a nádat, ezzel is megelőzve, hogy újra meggyulladjon a terület.

Tátrai János kiemelte, az elmúlt napokban több alkalommal is ki kellett vonulniuk nádasokat, aljnövényzetet oltaniuk. Ezeket a tüzeket – mint a Bika-tónál is – majdnem biztos, hogy emberi gondatlanság okozta. Azonban a pontos okokat a későbbi vizsgálatok derítik majd ki.

Az alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy az növényzet, a lehullott avar nagyon kiszáradt, így egy kis szikra is tüzet okozhat. Éppen ezért mindenkitől figyelmet kér.

Miközben a tűzoltók a lángokat oltották, a rendőrök szemtanúkat hallgattak ki. Az egyikük elmondta, ő a tó melletti játszótérnél észlelte a füstöt, minden bizonnyal onnan indult a tűz.

Korábban írtuk

A katasztrófavédelem honlapján megjeent információk szerint több mint ezer négyzetméteren ég a nádas Szegeden, a Bika-tónál. A városi hivatásos tűzoltók három vízsugárral, kéziszerszámokkal, puttonyfecskendővel kezdték oltani a tüzet. Azt még nem lehet tudni, hogy a növényzet mitől kapott lángra.

A fotót Medvegy Pétertől kaptuk.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: katasztrófavédelem tűz tűzoltóság Bika tó
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés