Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. március 1. 11:27 Forrás: MTI / Azonnali

Egy portugál tagpárt is a Fidesz kizárását kezdeményezte az Európai Néppártból

Ezzel megvan az Orbánék kizárásához szükséges arány a pártcsaládban. De a kizárás nem automatikus.

Hirdetés

A Politico című brüsszeli híroldal arról számolt be portugál sajtójelentések alapján, hogy a szintén néppárti Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) az európai pártcsalád elnökségének írt levelet a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérve.

Indoklásként kiemelték:

a Fidesz „nyilvánvalóan, szándékosan bomlasztja az Európai Néppárt egységét és közös céljait”, a nézetkülönbségek pedig túl nagyok ahhoz, hogy fenntartható legyen a jelenlegi állapot.

Előző nap a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), illetve a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) kérte hivatalos levélben Joseph Dault, az EPP elnökét a Fidesz kizárására.

Múlt héten két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt nyújtott be hasonló indítványt a magyar kormány legújabb plakátkampánya és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt.

A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) pedig közölte, felkérték Dault, hogy folytassanak le vitát a Fidesz párton belüli helyzetéről.

„A közelmúltbeli fejleményekre tekintettel arra jutottunk, hogy a Fidesszel folytatott informális eszmecseréknek nincs már meg a kívánt hatásuk”

– mondta Rutger Ploum CDA-elnök a Politico beszámolója szerint.

A Néppárt alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását. Ez most már a portugálokkal együtt megvan.

Orbánék kizárása azonban korántsem automatikus, azt először hivatalosan is indítványozni kell, amiről aztán szavaz majd a pártcsalád összes tagja – írja az Azonnali.

A lap azt is megjegyzi, hogy Európai Néppárt jelentősebb befolyással bíró tagpártjai, mint például a német CDU/CSU még nem foglaltak határozott állást az üggyel kapcsolatosan. Bár a német kereszténydemokrata-keresztényszociális pártszövetség európai parlamenti delegációvezetője, Daniel Caspary az Azonnalinak nyilatkozva tűrhetetlennek nevezte a magyar kormány új sorosozós plakátkampányát, amin Jean-Claude Juncker néppárti bizottsági elnök Soros György társaságában látható, azzal a szöveggel, hogy az embereknek joguk van tudni, mire készül az Európai Bizottság.

(Fotó: AFP)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel EU Európai Néppárt Európai Unió Fidesz kampány Orbán Viktor Orbán-kormány plakátkampány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés