Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Kék hírek
  • Ismét a bíróságon az 1990-es évek legnagyobb egyházat érintő perének vádlottja, Guliga György
Kék hírek 2019. március 1. 10:30 Forrás: Magyar Narancs

Ismét a bíróságon az 1990-es évek legnagyobb egyházat érintő perének vádlottja, Guliga György

Különös perben hirdettek első fokon ítéletet Szegedi Járásbíróságon február 20-án. A jelző nem annyira a per tartalmára vonatkozik, hanem a benne szereplő egyik szereplőre. Ő nem más, mint a kilencvenes évek egy legnagyobb port felvert egyházzal összefüggő bűncselekményének főszereplője, Békéscsaba korábbi plébánosa, Guliga György – tudósít az ügyről legfrissebb számában a Magyar Narancs.

Hirdetés

A szövevényes és roppant nehezen követhető az a polgári per, amelynek egyik részt vevője a több mint két évtizeddel korábbi békéscsabai ügyei miatt elhíresült, és a papi pályáról eltávolított egykori helybeli plébános, Guliga György volt. Hagyatéki hitelezői igény miatt indított pert a Szegedi Járásbíróság a korábbi pap, aki állítása szerint egy jómódú budapesti – időközben elhunyt – idős nőt tartott el. Ezen a címen követelt ötmillió forintot volt „eltartottjának” családjától. A Magyar Narancs nyomon követte a szegedi bírósági tárgyalást, amelyből kiderült, hogy az elhunyt asszony örökösei nem értik, hogyan tarthatott el bárkit is egy olyan ember – a volt plébános –, akinek havi jövedelme alig haladta meg a negyvenezer forintot. A Szegedi Járásbíróság ennek ellenére első fokon ötmillió forintot ítélt meg Guliga Györgynek.

A polgári per nem önmagában érdekes, noha fordulatokban ugyancsak bővelkedő volt. Horváth Mihályné 1993-ban örökösödési szerződést kötött a Békéscsabai Belvárosi Római Katolikus Plébániával, amelynek vezetője akkor Guliga volt. Amikor azonban 1999-ben a volt plébános helyi üzelmei lelepleződtek, az asszony visszavonta az örökösödési szerződést. Sokan emlékezhetnek rá, hogy Guliga György abban az időben gyakorlatilag pénzintézetként működtette a csabai plébániát. A hívek és mások által befizetett összegekre harminc százalékot meghaladó kamatot (!) ígért. A klasszikusnak mondható piramisjáték szokásos véget ért. Guliga üzemeltette rendszer hamarosan fizetésképtelenné vált. A csabai plébánia kasszája üres volt, amikor megindult az egyházi ember ellen a nyomozás, majd a büntetőeljárás.

Közel százmilliós tartozást (ekkor az 1990-es évek második felében jártunk) halmozott fel a Guliga György vezette csabai katolikus plébánia, és ha ez hihető: a Szeged-Csanád Katolikus Megyéspüspökség minderről nem tudott semmit. Az ügyben, Gyulán folyó perben annak idején tanúként meghallgatták az akkori megyéspüspököt Gyulay Endrét is. Az óriási médiaérdeklődéssel kísért per végén viszonylag enyhe ítélet született. Guliga Györgyöt első fokon még letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amit másodfokon felfüggesztett börtönbüntetésre változtattak. Kívülálló számára furcsa lehet, hogy pénzbüntetést sem kapott a Békéscsabáról előbb Tiszaszigetre helyezett plébános, akit nem sokkal később felfüggesztett tisztségéből a katolikus egyház.

A Magyar Narancs beszámolója szerint az első fokon most záruló szegedi perben Guliga1997 és 2007 közötti munkájának ellenértéhez szeretett volna hozzájutni. Horváthnéval 2007-ben minden kapcsolata megszakadt, és a közöttük fennálló viszonyról semmilyen hivatalos papír nem született. Az asszony 2008-ban 1,8 millió forintos ajánlatot tett Guligának, aki ezt elutasította, mert „annyira méltánytalannak” találta az összeget. Az ügy egészére jellemző, hogy Guliga a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz 2015 decemberében beadott keresetlevélben követelte az asszonytól, hogy 1997 és 2007 között végzett munkájáért 5 millió forintot fizessen neki. Nem tudott arról, hogy az asszony ez év januárjában meghalt. Mivel Horváthnét nem perelhette, két évvel később pert indított az elhunyt örökösei ellen, és ennek végén hirdetett ítéletet február 20-án a Szegedi Járásbíróság. (Az örökösök élnek Szegeden, ezért lett a per helyszíne a város.)

„A pernek arról kellett döntenie, hogy tényleges tartásban részesítette hölgy »barátját« vagy sem, ha igen, mindez mekkora összeggel honorálható a volt plébánosnak” – írja idézett cikkében a Magyar Narancs. Az örökösök szerint az asszony nem szorult sem tartásra, sem gondoskodásra, mert kifejezetten jó egészségi állapotban volt. A cikk kiemeli, hogy Horváthné vagyonos és jómódban élő ember volt, és nem szorult rá az elenyésző havi jövedelemmel rendelkező Guliga György támogatására. Ez valóban nem életszerű.

A Guligának megítélt összeget úgy állapította meg a bíróság, hogy 1997. november 30-a és 2007. június 20-a közötti időszakra ismerte el a tartást. Ez száztizenöt hónap. Mivel ekkor a volt plébános nyugdíja 43 ezer 800 forint volt, ezt felszorozták a hónapok számával, és így jött ki a közel ötmillió forintos összeg.

Az ügy és az első fokon megszületett ítélet szempontjából talán az sem mellékes kérdés, hogy bár Horváthné örökösei becsatolták a periratok közé az 1990-es évek második felében nagy port felvert egykori békéscsabai plébános ténykedéséről szóló újságcikkeket, és azzal is érveltek, hogy az ügyben jogerősen elmarasztalták Guliga Györgyöt.

Mindezt a megszületett ítélet felől nézve nem különösebben vette figyelembe a bíróság.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ítélet per Szegedi Járásbíróság Békéscsaba Guliga György Magyar Narancs
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés