Szegeden 2019. február 26. 22:32

Még az idén aszfalt kerülhet az Egressy Béni utcára

Képriport
Szeged egyik utolsó macskaköves utcájában már dolgoznak, hamarosan rázkódás nélkül lehet majd autózni és biciklizni benne.

Kevés olyan csendes utca van Szegeden, mint az Egressy, ami egyfelől jó dolog, másfelől azonban ez a nyugalom annak köszönhető, hogy csak azok merészkednek be autóval ide, akik az utcában laknak, vagy itt élő ismerősükhöz, rokonukhoz mennek látogatóba. Kerékpárost már évtizedek óta nem láttak a helyiek az úttesten tekerni, ugyanis azon kívül, hogy elég fájdalmas a rázkódás, a biciklik ezen a felületen néhány alkalom után egyszerűen szétesnek. A száguldó autóktól és kerékpárosoktól tehát nem kellett tartaniuk sem a szülőknek, sem a gyerekeknek, viszont az évek során már olyan egyenetlenné vált a bazaltköves utca, hogy a helyiek is szükségét érezték a változásnak.

A szegedi önkormányzat évekkel ezelőtt elkülönítette az aszfaltozáshoz szükséges pénzt az út- és járdafelújítási keretből, ám a Szegedi Vízmű Zrt. jelezte, hogy előbb a csatornahálózat felújítási munkálatait kell elvégezni, csak aztán jöhet az aszfalt. Az idei felújítási tervben szerepel is ez a körzet, de időközben az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. is bejelentkezett, ugyanis gázvezeték cseréjét tervezik az utcában. A cég néhány napja hozzá is látott a munkához, és amellett, hogy egy szakaszt kiástak már, az új csövek egy részét is a helyszínre szállították. Kormos Tibor, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy amint ezt a munkát befejezték, jönnek a vizesek, és ha ők is végeztek, a macskakőre aszfaltréteg kerülhet, még az idén.

Szerinte az Egressy Béni utca köves burkolata bár kuriózum, az ott lakók joggal küzdöttek azért, hogy megszabaduljanak az általa okozott a rázós élményektől. Az útfelújításra rendelkezésre áll a 125 millió forint, így már semmi akadálya annak, hogy az idén leaszfaltozzák az utcát.

Van azonban szépséghibája a történetnek, ugyanis a Marostői utcától a Közép fasorig tartó Egressy utca problémája megoldódni látszik ugyan, ám a macskakő folytatódik még egy kisebb szakaszon Közép fasor néhány társasháza előtt. Ezt a szakaszt nem érinti a mostani felújítás, de a képviselő szerint jövőre ez is aszfaltburkolatot kaphat. 

Ezen kívül is maradnak még macskaköves szakaszok a városban, hiszen ilyen burkolat van még például az Alsó Kikötő soron is, de Újszegeden kívül Alsóvároson is van még néhány bazaltköves szakasz.

A fenti képre kattintva további fotókat is láthat.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is a témában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Újszeged útfelújítás