Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. február 25. 06:14

A SZIN és a Deja Vu lettek az év fesztiváljai 2018-ban

Szeged nagyot ment a Koncert.hu közönségszavazásán, mindkét fesztiválkategóriát megnyertük, a legjobb nagykoncertek élmezőnyében pedig a SzegedRocks is ott van.

Hirdetés

Vasárnap estig bárki szavazhatott a Koncert.hu-n az év koncertjeire, klubjaira, és fesztiváljaira, nyolc kategóriában összesen több száz jelöltből lehetett kiválasztani, hogy mik voltak a legjobbak 2018-ban.

Szeged több kategóriában is érdekelt volt: a magyar nagykoncertek között a SzegedRocks, a kluboknál a JATE, a fesztiválok és a nagyfesztiválok mezőnyeiben pedig a Deja Vu és a jubileumi Szegedi Ifjúsági Napok szerepelt.

Utóbbi kettő meg is nyerte a versenyt: a közönségszavazatok alapján 2018-ban az év fesztiválja a Deja Vu, az év nagyfesztiválja pedig a SZIN50 lett.

Ahogy arról már korábban írtunk, ez közvetetten azt is jelenti, hogy

az év legjobb fesztiválhelyszíne (ilyen kategória persze nem volt) a Szegedi Partfürdő lett, hiszen a SZIN-t a kétezres évek eleje óta, a Deja Vu-t pedig már több éve ott rendezik.

A Deja Vu 35 másik magyar fesztivált előzött meg, a szavazatok 20 százalékát kapta, és két balatoni rendezvénnyel, a fonyódi Rock Balatonnal és az alsóörsi Zorall Sörolimpiával állhat a dobogón.

A SZIN egy sokkal kisebb, hét szereplős mezőnyben lett a legkedveltebb: a szavazók nem egészen 37 százaléka gondolta úgy, hogy 2018-ban az ötvenedik születésnapját ünneplő szegedi fesztivál volt a legjobb a nagyfesztiválok között. Ezzel a Szegedi Ifjúsági Napok a Balaton Soundot, az EFOTT-ot, a Szigetet, a Campust, valamint a Strand és a Volt Fesztivált előzte meg. A dobogón az utóbbi kettő áll még a SZIN mellett. A Volt egyébként a maga 30 százalékával egész közel jutott a SZIN-hez, a harmadik Strand Fesztivál viszont csak a szavazatok 12 százalékát kapta. Jól látszik egyébként a százalékokon, hogy mennyire hangsúlyos, hogy közönségszavazásról van szó: a teljes mezőnyből minden létező szempont (méret, látogatók száma, fellépők stb.) alapján kilógó Sziget csak a szavazatok valamivel több, mint 6 százalékát szerezte meg.

Harmadik lett az év magyar nagykoncertje elnevezésű mezőnyben a tavaly áprilisi SzegedRocks. A Dóm téri nagy közös zenélés helyezése már csak azért is szép eredmény, mert 79 másik koncerttel versengett úgy, hogy míg azokat szinte kivétel nélkül a legnépszerűbb hazai zenekarok és énekesek adták, sok esetben nagyon komoly előzetes reklámkampánnyal megtámogatva, addig a SzegedRocks-on sem nagy sztárok nem voltak, sem túlságosan izmos marketingre nem volt lehetősége a szervezőknek, viszont egy remek közösségi élmény volt az ország egyik legszebb terén, és még Billy Idol Facebook-oldalára is felkerültek. A szavazatok 9 százalékát kapta, csak az Edda és a győztes Ákos egy-egy koncertje előzte meg, míg például mögötte végeztek olyan népszerű zenekarok és előadók, mint például a Kowalsky meg a Vega, Rúzsa Magdi, az Irigy Hónaljmirigy, Demjén Ferenc, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, vagy Majka és Curtis, meg persze még sokan.

Csupán érdekesség, hogy volt még egy Szegedhez kapcsolódó versenyzője ennek a kategóriának: Lovasi András tavaly, a SZIN-en adott, egyébként remek koncertje, de sajnos még az első ötvenbe sem jutott be a szavazatok 0,06 százalékával.

Az év zenei klubjai versenyben 47 jelölt közül az első tízben végzett Szeged emblematikus szórakozóhelye, a JATE Klub, éppen a tizedik helyen. A Szegedhez legközelebbi klub az élmezőnyben a második helyen végzett kiskunfélegyházi Rocktár, más környékbeli hely nincs a legjobbak között. A legkedveltebb a Hajdúszoboszló Rock Café lett.

Arra a szavazás szervezői már a verseny kezdetekor felhívták a figyelmet, hogy a győztesek anyagi jutalmat nem kapnak, presztízsértékként tudják kezelni a szavazás eredményét.

A tavalyi SZIN-ről készített összes cikkünket és fotóinkat ide kattintva, a Deja Vu Fesztiválról készülteket pedig itt lehet megtalálni.

Aki pedig videókat nézne, annak az alábbiakat ajánljuk.

Deja Vu Fesztivál 2018

SZIN50 2018

SzegedRocks 2018

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Deja Vu Fesztivál fesztivál Jate Klub koncert szavazás Szegedi Ifjúsági Napok SzegedRocks 2018 SZIN SZIN 2018
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés