Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. február 24. 11:52 Forrás: Szeged Televízió

Mondjuk ki: népirtás volt!

Film a malenkij robotra hurcoltak kárpátaljai magyarokról.

Hirdetés

Vasárnap esténként új műsorsávot indított a Szeged Televízió Doku címmel, ahol ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket tűz műsorára. A színvonalas művek hazai műhelyekben készültek, megvalósításukban, témájukban érdemesek a nézők figyelmére. Ezúttal Hajduk Márta Kárpátaljai tragédia című filmjét nézhetik meg este nyolc órától.

Kárpátaljáról a II. világháború után több ezer magyar civilt hurcoltak munkatáborokba a kollektív bűnösség elve alapján. Ennek jogtalanságát, sőt a megtörténtét sem akarják elismerni az ukrán törvényhozásban, hiába harcolnak a túlélők és az utódok. Pedig jónéhány ukrán történész is az ügy mellé állt.

Hajduk Márta filmje nemcsak a történet filmes eszközökkel történő megörökítését szolgálja, hanem fő célja az, hogy ráébressze a közvéleményt arra, hogy ami 1945-ben történt az népirtás volt és az ukrán törvényhozásban ekként is kezeljék ezt.

A film nemcsak a történészi kutatómunka eredményét tárja a néző elé, hanem a tragikus valóság dokumentumait fiktív jelenetekkel egészíti ki, ezzel is segítve a megdöbbentő, sokáig eltitkolt történelmi események megismerését, reflektort irányítva a máig megoldatlan helyzetre.

A Szeged Televízió ezzel a filmmel tiszteleg a kommunizmus áldozatainak emléke előtt.

Kárpátaljai tragédia

történelmi dokumentumfilm, 2018, 52 perc
narrátor: K. Debreceni Mihály
operatőr: Vass Tamás
rendező: Hajduk Márta

A film a GULÁG Emlékbizottság támogatásával készült.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Doku dokumentumfilm Szeged Televízió történelem Ukrajna Kárpátalja népirtás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés