Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 23. 17:26

Nem a pesti pártközpontokból irányítják az ellenzéket Szegeden

Körbekérdeztünk helyi ellenzéki politikusokat, szokás-e a pártjaikban heti rendszerességgel eligazításokat tartani, járnak-e le hozzájuk Budapestről megmondani, hogyan is kellene Szegeden dolgozniuk.

Hirdetés
Hirdetés

E-mailt írtuk, és választ vártunk rá:

Kedves politikus uraim,

„megírtuk mi is a 24.hu cikke alapján, hogy Kubatov Gábor rendszeres »továbbképzéseket« tart Szegeden, és hogy ennek politikustársuk, Bartók Csaba mennyire örül.
De eszünkbe jutott az is, hátha az önök pártjainál is van hasonló »egyeztetés«. Épp ezért kérdezzük:
– Milyen gyakran jön Szegedre önökhöz, az aktivistáikhoz bárki az országos vezetésből?
– Milyen gyakran tart eligazítást, és mondja meg országos vezető, hogy mit kell tenniük?”

Binszki József, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője egyelőre nem válaszolt, a másik négy megkérdezett szegedi politikus igen. Íme.

Szabó Sándor, MSZP: Nálunk nincs kötelező eligazítás!

– Fontosnak, hasznosnak és szükségszerűnek tartom, hogy egy párt helyi szervezete és országos vezetése között szoros kapcsolat legyen a cselekvések, a kommunikáció, a mondanivaló, mondjuk úgy a „fő üzenetek” tekintetében. Ez indokolt a párt választói és szimpatizánsai elvárásai, magatartása miatt és indokolt a szervezet hatékony működése szempontjából is.

Ugyanakkor az a véleményem, hogy egy párt sem tud csak központi irányítás mellett működni, hiszen az eltérő földrajzi és az eltérő társadalmi viszonyok bizony sokszor más véleményre, cselekvésre késztethetik az egyes (vidéki) szervezeteket, amelyekben megengedett, sőt szükséges lehet, hogy a központi iránymutatás rugalmasan viszonyuljon a helyi ügyekhez, amennyiben ez a párt egészére nézve hátránnyal nem jár, valamint hozzájárul a párt országos és helyi szervezeteinek sikeréhez.

De hogy a konkrét kérdésekre is válaszoljak:

Teljesen változó, hogy mikor jön el szervezeteinkhez „országos politikus”. Elsősorban akkor, ha van olyan ügy, ami országos jelentőséggel bír, illetve amikor indokolt annak helyi viszonyok közötti kommunikálása. Például legutóbb vendégünk volt a párt országos elnökhelyettese Szakács László, aki hitelezés, azon belül a devizahitelezés során tapasztalt problémákról és a fogyasztókra gyakorolt hatásokról tart fórumot, de márciusban a párt elnöke, Tóth Bertalan látogat Szegedre a Baloldali Páholy rendezvényére, ahol Magyarország helyzetéről, benne a baloldal szerepéről és feladatairól, illetve a közelgő uniós választásról is beszélgetünk.

A másik kérdésre pedig tulajdonképpen a fentiekben már válaszoltam. Nálunk nincs kötelező eligazítás! Egyeztetünk, kommunikálunk, de ránk, a helyi szervezetek bölcsességére van bízva, hogy egy-egy kérdésben mit kommunikálunk, illetve mit teszünk, természetesen úgy, hogy az ügyekben meglegyen az egyensúly a párt országos és a helyi szervezetének álláspontja között és a cselekvés, az aktivitás egyaránt járuljon hozzá a párt országos és helyi szervezeteinek sikeréhez és természetesen találkozzon a választók, szélesebb körben a helyben élő emberek többségének akaratával.

Mihálik Edvin, Momentum: Nem mondják meg, mit kell tennünk

A Momentumban mindig fontos volt a helyi szervezeteink autonóm működése, a párt központi vezetése nem szól bele a helyi szervezetek életébe, nem tart eligazítást és azt sem mondja meg, hogy mit kell tennünk. Ha a Momentum elnökségében tagjai Szegedre látogatnak, akkor a középpontban mindig az áll, hogy a helyi tagok adjanak visszajelzést a párt működésével kapcsolatban, mondják el az elnökség tagjainak, hogy ők mit tapasztalnak itt helyben, milyen visszajelzéseket kapnak utcai pultozások vagy kopogtatások során, akár a Momentummal, akár az ország helyzetével kapcsolatban. Múlt héten a párt elnöke Fekete-Győr András járt nálunk, akivel a párt önkormányzati és európai parlamenti választási stratégiájáról beszélgettünk. Andrásnak a legfontosabb az volt, hogy megismerje a párt azon új tagjait, akik azóta csatlakoztak hozzánk, mióta legutóbb nálunk járt.

Tóth Péter, Jobbik: Helyi ügyekről, a helyi szervezeteinek döntenek

– A Jobbik Magyarországért Mozgalom egy demokratikus, a helyi szervezetek autonómián épülő párt. A helyi ügyekről, a helyi szervezeteinek döntenek. A képviselőjelöltek kiválasztásánál is ezt elvet követjük és a lokálisan működő szervezeteink terjesztik fel a stratégiai- és személyzeti döntésüket a Jobbik Országos Elnökségének. Ezeket az elképzeléseket párt vezetésének jóváhagyása után a gyakorlatban, a párt települési szervezetei végrehajtják és az eredményességükért saját maguk felelnek. Országos kampányok kapcsán a helyi szervezetek egyeztetéseket folytatnak arról, hogy milyen országos előadót, politikust kívánnak meghívni a kampányuk során, de itt sincs központi utasítás a helyi szervezetek tagsága vagy éppen az aktivisták irányába.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom egy alulról-felfelé megszervezett párt. A párt vezetőinek nem az elsődleges feladata, hogy a Jobbik szervezeteinek taggyűlését látogassák. A párt működése szempontjából, az erre hivatott testületeken keresztül közvetett módon megkapják a szükséges információkat. A Jobbik középvezetését ellátó személyek és szervezeti szintek látják el a kapcsolatot a helyi szervezetek és a párt vezetése között. Nincs közvetlen utasításon alapuló döntéshozatali mechanizmus a pártunkon belül.

Fehér Attila, LMP: A kormánypártokkal ellentétben a mi közösségünkben nem kézivezérelt pártkatonák ülnek

A Lehet Más a Politika bázisdemokratikus alapokon működő politikai közösség, melyben a területi szervezetek a helyi ügyeik intézésében széles körű autonómiával bírnak. Területi szervezetenként eltérő, hogy milyen szoros kapcsolatot ápol a párt országos vezetőivel. A Csongrád megyei LMP mindig is nagy hangsúlyt fektetett az országos vezetőkkel való aktív és konstruktív kapcsolattartásra. Ennek szellemében gyakran hívjuk meg a parlamenti frakció és az Országos Elnökség tagjait, akik mindig korrektül és örömmel tesznek eleget a meghívásoknak. A párt helyi viszonyainak áttekintése mellett ilyenkor a közélet helyi állapotával is van lehetőségük megismerkedni. A politikusaink a kormánypárti képviselőkkel és vezetőkkel ellentétben komolyan gondolják, hogy a felhatalmazásukat a választók szolgálatára kapták.

A professzionálisan működő politikai szervezetekben természetes, hogy van összhang a cselekvés, a tartalom és kommunikáció tekintetében. Így van ez a LMP-ben is. Azonban a kormánypártokkal ellentétben a mi közösségünkben nem kézivezérelt pártkatonák ülnek, hanem önállóan cselekedni képes tagokból áll a szervezet. A tagjaink tisztában vannak a párt értékeivel, programjával, valamint céljaival éppúgy, mint a társadalom igényeivel és érdekeivel. Ennek megfelelően, az országos vezetés iránymutatása mellett, a kongresszusok által megszabott keretek között képes önállóan meghatározni a saját tevékenységét minden területi szervezet, melynek hatékonyságának növeléséhez igény szerint segítséget nyújtanak a párt szakértői.

Hiszen természetes, hogy a szegediek tudják igazán megmondani, hogy a szegedieknek mire van szükségük. Az LMP vezetői részéről így elvárás a területi szervezetek felé, hogy ők találják meg a meghatározó helyi ügyeket és a párt programját megfelelően adaptálva a helyi viszonyokhoz keressenek azokra megoldást. A Fidesz által Szegeden alkalmazott rendszer a politika megcsúfolása. Egyértelmű, hogy ők nem a szegediek érdekeit akarják megjeleníteni a pártban, hanem a párt érdekeit akarják érvényesíteni Szegeden, akár az állampolgárok érdekeivel szemben is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Binszki József Kubatov Gábor Mihálik Edvin Szabó Sándor Tóth Péter Demokratikus Koalíció Fehér Attila Fidesz Jobbik LMP Momentum MSZP

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés