Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 23. 14:20

A Szent István téren már temetik a telet – Ha siet, még odaér a banyaégetésre

Képriport
Visszajött a tél. Szerencsére téltemető fesztivál kezdődött ma délelőtt a Szent István téren. Sok az árus, sok a program és a látogató, hideg van, de jó a kedv. Aki igyekszik, ma eltemetheti a telet. Este fél 6-kor indul a menet a Dugonics térről, a télbanya a végén tűzre kerül.

Hirdetés

– Anyaaaa! Nagyon fázok! Hideg van! Azt mondtad, elzavarjuk a telet!

– El is, csak már nagyon öreg és lassan tud járni – mondta szombaton délelőtt ötéves forma kisfiának egy anyuka a Szent István téren.

Szerencsére nem volt mindenki ilyen fázós, a hirtelen jött hideg ellenére is sokan eljöttek a műemlékvíztorony, az Öreg Hölgy körül felállított kisebb fesztiválvárosba, ahol félszáz kereskedő, kismester és kézműves kínálja még estig portékáját a banyaűzés mellé.

Hagyományteremtő szándékkal éppen fél évtizede szervezte meg először a Szegedi Városkép és Piac Kft. a télbúcsúztató fesztivált a Szent István téren.

A rendezvény a kezdetek óta olyan sikeres, hogy évről-évre mindig több programmal és még több kézműves árussal várják a szegedieket.

– Ez az ötödik fesztiválunk, de eddig még sosem kellett elűzni a telet, mert ment az magától is. Most először van ilyen hideg, de szerencsére ez nem zavarja a szegedieket, ugyanolyan sokan vagyunk, mint az elmúlt években mindig – mondta a helyszínen Németh István, a télbúcsúztató fesztivál főszervezője.

Nem fáztak a kereskedők sem, közel ötvenen pakoltak ki a víztornyot körülölelő parkban, hogy itt kínálják a régió legjobb minőségű portékáit: túrós lepényt, mézet, padlizsánkrémet, nadrágszíjat, fafaragást, bort és lángost, valamint mindenféle levendulaságot.

A gyerekeket kora délelőtt óriási Grimm-Busz buli várta, majd jöhetett a délelőtti program fénypontja: a fánkevő verseny.

Kit, mit visz rá arra, hogy madzagon lógó farsangi édességet egyen, ráadásul mindezt a létező leggyorsabban? A válasz a lehető legprózaibb:

– Szeretem a fánkot! – mondta az egyik fiatal versenyző, Jáger Máté, aki rögtön egy hatalmasat harapott is a madzagon himbálódzó édességbe, végül pedig csoportjában az elsőként nyelte le az utolsó falatot és nyert.

Bár a fánkevésnek vége, délután sem maradnak izgalmas programok nélkül a szegediek. Az esemény fénypontja idén is a kiszebáb égetés lesz.

A babona szerint a ceremónia megszabadítja az embereket minden bajtól, csak annyi kell, hogy felírjuk bánatunkat egy cetlire, feltűzzük a banyára és a problémánk vele együtt füsté válik. Érdemes még próbálkozni vele.

A menet csak este fél 6-kor indul a Dugonics térről, ahol utolsó napjait töltötte a télbanya, hogy egy rövid séta után a Szent István téren végül máglyára vessék és vele együtt a telet is elégessék. Aggodalomra tehát semmi ok. Ahogy a mondás tartja: január, február, itt a nyár…

Nyitóképünkre kattintva megnézhetik Szabó Luca fotógalériáját.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Németh István Szegedi Városkép és Piac Kft. Szent István tér téltemetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés