Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. február 21. 23:34 Forrás: MTI

Magyar állampolgár lett a Törökországban kémkedéssel vádolt és bebörtönzött amerikai lelkész

Andrew Brunsont a 2016-os, Erdogan elleni puccskísérlet után tartóztatták le, Trump kemény szankciókkal érte el a szabadon engedését.

Hirdetés

Az amerikai lelkipásztor nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően letartóztatták. Évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol egy kis protestáns templomot is létrehozott. 2016-ban azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát.

2017-ben a török államfő azt az ajánlatot tette, hogy szabadon bocsátja a Brunsont, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és

Donald Trump az amerikai-török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni kemény szankciókkal végül elérte, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont.

A lelkészt és feleségét ezt követően Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.

Andrew Brunson és Donald Trump. (Fotó: BBC)

Brunson családjában van magyar szál: az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja Csopják Attila volt, aki pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, valamint a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között.

Andrew Brunson többször járt is már Magyarországon, gyerekei is tisztában vannak a magyar gyökereikkel.

A lelkész az állampolgársági esküt ünnepélyes keretek között tette le a washingtoni magyar nagykövetségen, tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a nagykövetség.

(Borítókép: AFP/Getty Images)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állampolgárság Andrew Brunson Donald Trump Egyesült Államok Recep Tayyip Erdogan Törökország lelkész puccs puccskísérlet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés