Hirdetés
Színes 2019. február 21. 22:38 Forrás: MTI / The Guardian

Újra felbukkant a világ legnagyobb, majdnem 40 éve kihaltnak hitt méhfaja

Az óriásméhet 1981 után most Indonéziában látták újra. A nőstény példány négy centis is lehet.

A The Guardinan szerint a hüvelykujjnyi hosszúságú, szarvasbogár-állkapcsú, a háziméhnél négyszer nagyobb óriásméhet utoljára 38 éve látták, ezért félő volt, hogy kihalt, de aztán most az indonéziai Észak-Maluku tartományban újra felbukkant egy példány.

Ausztrál és észak-amerikai biológusok egyetlen nőstény egyedet fedeztek fel egy fán lévő termeszvárban, több mint kétméteres magasságban.

„Lélegzetelállító volt megpillantani ezt a repülő bulldogot, azt sem tudtuk, él-e még belőle akár egyetlen is. Hihetetlen volt látni, milyen gyönyörű, óriási a rovar a való életben, csodálatos volt hallani hatalmas szárnyainak zümmögését, ahogy elrepült mellettem”

– idézte fel Clay Bolt rovarfotós, akinek először sikerült lefényképeznie a méhet.

Az indonéz óriásméh, aminek nősténye majdnem négy centméter hosszúra is megnőhet, 1858 óta ismert, Alfred Russel Wallace brit felfedező és természettudós ekkor fedezte fel az indonéziai Bacan-szigeteken, amik a Malaku-szigetcsoporthoz tartoznak. A fajt angolul Wallace-féle óriásméhnek is hívják.

Wallace hatalmas, fekete, darázsszerű rovarnak írta le, aminek szája olyan, mint a szarvasbogáré.

Méretei ellenére az óriásméh rejtőzködő életet él, szinte semmit sem tudni arról, hogy a most előkerült nőstény hogyan készített gyantából fészket a fán élő termeszek birodalmában.

A Wallace-óriásméh egy példánya 1981-ben került legutóbb a tudósok szeme elé, Adam Messer amerikai entomológus három indonéziai szigeten is megfigyelte. Látta, amint a nőstény óriási szájával gyantát és faanyagot gyűjt, hogy termeszbiztos fészket építsen belőle.

A kutatócsoportok ezután hiába keresték, ám a frissen felfedezett nőstény példány miatt újraéledt a remény, hogy a térség erdőiben rejtőzik még a faj néhány egyede.

Létét az erdőirtás fenyegeti a mezőgazdaság terjeszkedése miatt, de veszélyt jelentenek rá a gyűjtők is, akik hatalmas méreteiért vadásszák. Jelenleg semmi sem tiltja a kereskedelmét.

(Borítókép: Clay Bolt)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300