Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 21. 18:53

Mindenki veszít azzal, ha egy ország elhagyja az Európai Uniót

A Brexit szomorú dolog, de erősíti az összetartozás eszméjét az Európai Unió többi tagországában – mondta a Baloldali Páholy rendezésében tartott beszélgetésen Gombos Jarmo.

Hirdetés

Várhatóan megegyezés nélkül hagyja el az EU-t Nagy-Britannia március 29-én, ami nagyon nem kedvez majd az Egyesült Királyságnak, de az Európai Uniónak is károkat okoz majd – véli Gombos Jarmo, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének doktorandusza, aki Kozma József önkormányzati képviselővel, a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnökével beszélgetett az esten.

Amennyiben az EU és az Egyesült Királyság nem jut egyezségre a márciusi határidőig a kilépés feltételeiről, még a légiközlekedés is teljesen lebénulhat a szigetországban, ugyanis ez is az unión belüli szerződések értelmében bonyolódik. A szakértő szerint lesznek olyan jogkövető államok (főleg a skandináv országok), melyek be is fogják ezt tartani.

Gombos Jarmo anyai ágon finn származású, ezért hosszú időt töltött az ezer tó országában, ahol az oktatást, a tudományt igen nagy becsben tartják. Kozma József kérdésére elmondta, hogy a finn minta elég egyértelművé teszi, hogy azok a kormányok, melyek hosszú távon gondolkodnak országuk jövőjéről, a lehető legtöbb erőforrást biztosítják az oktatás és a tudomány különböző szintjei számára. A fiatal tudós figyeli a szomszédos Svédország politikai fejleményeit is, ahol egy kis szélsőbalos párt volt az utolsó, amelyik követelte az ország kiválás az Európai Unióból. Mára szinte egyáltalán nem maradt olyan meghatározó politikai erő a kontinensen, amelyik országa kiléptetésével kampányolna.

Ez egy nagyon pozitív hozadéka a brexitnek – véli a fiatal kutató. Jól látszik ugyanis, hogy szinte megoldhatatlan problémákat gerjeszt a kilépés minden tagállam számára. Gombos szerint jó esély van arra, hogy Theresa May kormánya belebukik a kilépési folyamat kudarcába. Jelenleg nincs olyan kompromisszumos javaslat, amely a londoni parlamentben többséget élvezne, így a határidőig hátralévő egy hónap alatt nagy fordulat már nem várható. Egy lehetőség azért még adott. Amennyiben a kilépő ország kérvényezi a kilépési határidő meghosszabbítását (ez jár le március 29-én), az EU vezetése ezt megadhatná, így időt nyernének a felek. Ezt a kártyát akár az utolsó pillanatban is kijátszhatja a brit kormány, ám az ír-északír határ problémája így is szinte teljesen feloldhatatlannak látszik.

Az úgynevezett nagypénteki megállapodásnak köszönhetően békében élő protestánsok és katolikusok között ugyanis máris kiéleződtek az ellentétek, mivel a most szabadon átjárható határszakasz ismét az unió külső határa lesz az északírek kilépése miatt. A brexit súlyos kárvallottja lehet Észak-Írország, pedig az 1998-ban tető alá hozott egyezség óta eltelt húsz év biztonságot és fejlődést hozott mindkét fél számára – mondta Gombos Jarmo. Az uniós országok már jól látják, hogy az összetartozás, a folyamatos együttműködés és a konfliktusok tárgyalásos rendezése mennyi előnnyel jár, és a vén kontinens minden országa profitál abból, hogy sem háborúk, sem polgárháborúk nem sújtják Európát. A britek például a saját bőrükön érzik, milyen sokat veszítenek azzal, hogy a pénzügyi szektor szereplői elhagyták az országot, így elveszítették a bankszektorban betöltött vezető szerepüket.

Gombos Jarmo, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének doktorandusza az Észak-európai együttműködést kutatja, Finnország politikatörténetét oktatja óraadóként a Pedagógiai Karon. Nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgatóként ÚNKP finanszírozással két évig kutatta a Brexitet és az MTA-SZTE oral history kutatócsoportjában a finn történelemoktatást. Számos díjat nyert el, többek között az SZTE Talent Év Tehetsége díjat (2018), a Sófi Aranyfokozatú díjat (2018), a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat (2017), a Kar Kiváló Hallgatója II. díjat (2016) és a Köztársasági Ösztöndíjat (2015).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Baloldali Páholy Brexit EU Európai Unió Kozma József Gombos Jarmo
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés