Hirdetés
Túl a városon 2019. február 21. 15:27

Orbán leküldte Szegedre a kápóját és komisszárját

Ki is voltaképpen Kubatov Gábor?

Hirdetés

A 24.hu a hét elején számolt be róla, hogy Kubatov Gábor lett a Botka elleni totális háború főparancsnoka. Kubatov három hónapja jár le rendszeresen Szegedre. Hetente egyszer, szombatonként ő irányítja a városi Fidesz stábülését, ahol a 6-8 legfontosabb helyi pártembernek kell beszámolnia az aktuális feladatok elvégzéséről.

Neki tulajdonítják már B. Nagy László lecserélését a Fidesz városi elnöki posztján Bartók Csabára, valamint hogy a szegedi ügyek intézését kivette Lázár János kezéből, és eltakarította az útból Szabó Bálintot, Lázár emberét a jobboldal polgármester-jelölti pozíciójára.

De kicsoda voltaképpen Kubatov Gábor?

Hivatalos életrajzaiból, illetve saját elmondásából annyit tudni, hogy Soroksáron volt autószerelő, a Fradi futballcsapatának meccseire járt. A politikához 2002-ben került közel. A választási vereség után belépett a helyi Fideszbe, egy év után már az elnöke volt, azután a párt egyik regionális igazgatója lett, Orbán Viktor szeme és füle.

2006-ban már az országos kampány úgynevezett mozgósítási igazgatója, és bár a választást ismét elveszítette a Fidesz, Kubatov bekerült az Országgyűlésbe. Azóta is parlamenti képviselő, noha a tizenhárom év alatt mindössze egyetlen egyszer szólalt fel a plénum előtt, még 2007-ben.

A pártbeli karrierje viszont töretlen: a 2008-as népszavazási kampány igazgatója, aztán pártigazgató, később -alelnök, majd 2015-től a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Állami-kormányzati pozícióhoz viszont 2010 után sem jut, amiben közrejátszhat, hogy nincs se autószerelési, se futballhuligánügyi államtitkárság. Ahogy a parlamentben, úgy a pártpolitikában se tolják előtérbe, mindössze a ferencvárosi sportklub elnöki posztját nyeri el 2011-ben.

Eddig a hivatalos rész, de ebből még nem derül ki, hogy mi Kubatov valódi szerepe a Fideszben és az Orbán-rezsimben. A pártigazgató-alelnöknek viszont van egy titkos története is, ami elsősorban abból rekonstruálható, hogy milyen ügyekben került elő a neve.

Felmerült például a gyanú, hogy 2013-ban, amikor a Hallgatói Hálózat aktivistái felmásztak a Lendvay utcai Fidesz-székház kerítésére, akkor Kubatov – mint Fradi-elnök – rendelte oda a klub biztonsági őreit, hogy védjék meg a pártszékházat és dobják ki az aktivistákat. Kubatov természetesen tagadott, viszont Szabó „Szőke” Ferenc, az FTC ún. szurkolói koordinátora (büntetett előélete miatt nem lehetett hivatalosan is biztonsági főnök), több interjúban is arról beszélt, utasítást kapott, hogy védje meg a székházat:

„Kubatov Gábor közvetlen köréből felhívott egy ember, aki az elnök kérését tolmácsolva azt mondta, hogy azonnal szedjem össze a csapatomat, és menjünk a VI. kerületbe, mert balhé van, megtámadták a Fidesz székházát. Azt az utasítást adta, hogy zárjuk ki – lehetőleg atrocitás nélkül – a tüntetőket. Ötven emberemmel jelentem meg a székháznál. Nem bántalmaztunk senkit, a karjuknál és a feneküknél fogva tettük ki a tüntetőket az utcára. Kubatov éppen mellettem állt, amikor felhívta Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt kérte tőle, hogy engem vonjon vissza az első sorból, hogy a média munkatársai ne tudjanak kamerázni, fotózni. Már késő volt, mert addigra több felvételt készítettek rólam.”

A gyilkosságért tíz évet börtönben töltő Szőke szerint Kubatov utasítást adott Kassai Viktor játékvezető megfélemlítésére és Ricardi Moniz, a futballcsapat korábbi edzőjének helybenhagyására is, de állításait nem tudta igazolni, a Fidesz alelnöke megnyerte a helyreigazítási pert. (Bár arra nem adott magyarázatot, hogy miként fordulhatott elő, hogy a Fradi több tucat kidobója egyszerre úgy érezte, meg kell védenie a Fidesz-székházat, mert „Szőke” elmondásából annyi biztosan tény, hogy a Fradi-szeku verőemberei dobták ki a HaHa aktivistáit.)

Egy Yugovich Robert nevű, vajdasági származású korábbi drogkereskedő – szintén hosszú éveket töltött börtönben – tavaly állította róla, hogy a 2006-os zavargások idején ő tartotta a kapcsolatot a Fidesz és a focihuligán bűnözők között. Az állítást nem sikerült bizonyítani, bár a feltevés életszerű volt, hiszen a futballhuligánok Kubatovot minden bizonnyal személyesen ismerhették a hírhedt II-es szektorban együtt töltött évek után.

Nem indult viszont sajtóper, amikor Kubatovot 2016-ban a Nemzeti Választási Irodánál feltűnő szolnoki kopasz verőlegényekkel hozták összefüggésbe. A politikus akkor tagadta, hogy bármi köze lett volna a börtönviselt verőemberekhez, azonban két szálon is kapcsolódott a történethez.

Egyrészt a személyi titkárának osztálytársa gardírozta a Nyakó István népszavazási kezdeményezését megakadályozó kopaszokat.

Másfelől a kigyúrt verőlegények rendszeresen feltűntetek a „Fradi-szekuban”, azaz Kubatov klubjának biztonsági embereiként dolgoztak, és aztán Kubatov pártjának érdekeit képviselték, amikor ellehetetlenítették, hogy az MSZP beadja a népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzár ellen.

A magyar királyi ügyészség természetesen bűncselekmény hiányában zárta le az eljárást, amikor a valakit erőszakos fellépéssel akadályoztak meg politikai jogai gyakorlásában, ezért Kubatov büntetőjogi felelőssége szóba sem kerülhetett.

Figyelemreméltó azonban, hogy a Fidesz ügyvezető alelnökével szemben rendszeresen felmerül, hogy legalább közvetett kapcsolatot tart börtönviselt, bűnöző múltú emberekkel, és ezt nem is tudja tagadni – csak azt a részét, hogy bármire utasítaná őket.

A másik terület, ahol Kubatov tevékenysége a legalitás határait súrolja, az a Fidesz választási mozgósítása. 2010-ben és 2012-ben is nyilvánosságra került egy-egy olyan felvétel, amin például Fidesz-aktivisták előtt a pécsi polgármester-választás kampányában arról beszél, hogy név szerint ismeri az összes szavazó pártpreferenciáját, mert adatbázisban tartják nyilván a választókat.

Érdemi vizsgálat az ügyben soha nem indult, noha Kubatov törvénytelenséget ismert be: a Fidesz nyilvántarthatná a saját szimpatizánsait, de azokat is csak akkor, ha önként adták meg az adataikat. Tilos viszont adatbázist készíteni az ellenfelek szimpatizánsairól és a semlegesekről, el nem kötelezettekről is.

Kubatov mindannyiszor tagadta, hogy létezne a róla elnevezett törvénytelen adatbázis, a „Kubatov-lista”, de időről-időre, minden választáson akad egy-egy kiugrott Fidesz-aktivista, aki nyilvánosságra hoz egy olyan dokumentumot, ami gyanúsan emlékeztet rá.

Kubatov egyébként őszinteségi rohamában néha maga is elismeri nyilvánosan, hogy létezik ilyen adatbázis. Agy 2016-os fórumon elárulta, a 10 évvel korábbi parlamenti választás előtt ki lett adva nekik, hogy kell egy hálózat, adatbázis.

„Akár a legalitás határait súrolva, de legyen.”

Ugyanebben a beszélgetésben azt is elárulta, hogy a Fidesz ügyvezető alelnökeként ő kizárólag az elnöknek felel: „a Fidesznek nem vezérvonala van, hanem vezérszemélye”, továbbá hogy a dolga a pártszervezet hatékony rendben tartása, ha kell, akár kegyetlen eszközökkel is, irgalmat nem ismerve is. Ezért meg is lepte, hogy alelnökké választották. (Bár persze ehhez kellett, hogy pont annyi jelölt legyen, mint amennyi pozíció.)

A fentiekből végül kirajzolódik Kubatov Gábor valódi portréja:

  • Egy ember, akinek politikai hátországa nincs.
  • Módszerei és stílusa miatt a Fideszben sem kedvelik.
  • Kizárólag Orbán Viktorhoz kötődik.
  • Politikai túlélése a pártelnök kegyén, és Kubatov hozzá való lojalitásán múlik.

Feláldozható volta okán Orbán a kétes törvényességű ügyletek lebonyolítására használja: egyfelől (legalább közvetett) kapcsolattartásra – finoman szólva is – vitatható múltú emberekkel, másrészt pedig a választók – saját és az ellenfelek, valamint a semlegesek – nyilvántartására, illetve a Fideszben való belső leszámolásokra.

Kubatov Orbán végrehajtója, hogy a pártelnök keze tiszta maradhasson. Nem véletlenül nevezte magát a már idézett fórumon Orbán szemének, fülének, komisszárjának és kápójának.

És ezt az embert küldte most le Orbán Szegedre, ami jó mutatja, milyen fontos a Fidesznek az őszi polgármester-választás.

Meg azt is, hogy milyen módszerekre és kampányra lehet majd számítani.

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kubatov Gábor