Túl a városon 2019. február 21. 14:18 Forrás: Szegedi Tükör

Bánná a fene, hogy kik kormányoznak, ha tisztességgel és becsülettel végeznék

„Nagy veszélyt hordoz a kétharmados többség” – olyasvalami ez a kinyilatkoztatás, mint amikor valakire azt mondják, hogy „rossz kezekbe került” ez meg az.

Mindenesetre Beer Miklós váci püspök mondta ezt egy interjú alkalmával, nem is olyan régen. Ugyanezen alkalommal tette a következő intelmet is a váci püspök, miszerint: „Hajoljunk le a kicsikhez, forduljunk a gyöngék felé. Attól leszünk többek, hogy nem az önző érdekeink alapján cselekszünk.”

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Mert egyre többet szólnak regnáló politikusaink a „kisajátított” médiabirodalom minden lehetséges formájában. Gyanítom, országosan is egysíkon és egybehangzóan. És persze nem vetik meg a hazugságok tömkelegét sem!

A Nézőpont Intézet év végi felmérése szerint a Fidesz–KDNP-koalíció támogatottsága hét százalékponttal nőtt. Ezt akár el is hihetném, mert a becsapott és félrevezetett (-informált) Fidesz-imádók még mindig hisznek a hihetetlenben is, de előbb-utóbb (hogy is mondják?): a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Azt pedig már elfogadni sem tudom, amit állít a vizsgálat, hogy tudniillik „a magyarok kétharmada elutasítja az ellenzék parlamenti – botránypolitizálását”.

Mert hiszen, ha nem mondhatják el véleményüket a parlamentben (a Fidesz levezetőelnöke, Lezsák Sándor azon konzultál egyik társával, hogy hogyan is fojtsa bele a szót az ellenzéki felszólalókba!?), akkor valahol és valahogy az ellenzéknek is szóhoz kell jutnia, ha már erre másképp nincs mód.

A „rabszolgatörvény” kapcsán Hollik István kormányszóvivő jól bemagolja a kötelező leckét, mint egyébként általában. Szerinte (és vezére szerint is) az ellenzék továbbra is hazudik a munka törvénykönyve módosításáról. A kormány viszont most épp az ellenkezőjét állítja annak, mint ami miatt (a dolgozók kizsákmányolása) éppen létrehozzák a változást. No, akkor most ki hazudik? „Magyarország megindult felfelé” címmel karácsonyi beszélgetést folytattak a miniszterelnökkel. Számtalan hazai sajtóban országszerte megjelent még fellengzős „monológja” (mint péntekenként szokta volt tenni a Kossuth rádióban).

Orbán szerint új korszak előtt áll országunk, amit nemcsak elhisz, de velünk, olvasókkal is el akar hitetni, hogy 2030-ig meg is érkezünk célunkhoz (csak épp azt nem tette hozzá, hogy ha a Fidesz marad hatalmon), megnyerve ezzel, ha már a XX. századot elveszítettük, a XXI. századot. Úgy legyen! Ezzel a magyarok száz év magánya a Kárpát-medencében véget ér. Hurrá, úgy legyen! – mondom még egyszer. De miről is beszél?

„A kormány a munkát, az otthont, a családot, a biztonságot képviseli.” A „rabszolgatörvényről” is szól, de ma már teljesen másképp értelmezve, mint a legelején. Az persze mindvégig megmaradt, hogy mindez a dolgozók érdekében. Mindezt javasolnám inkább a parlamenti küldöttek (képviselők) számára. Előre látom hőbörgésüket, ha ez bekövetkezne. Más kontójára mibe sem kerül alkudozni! Közben gúnyosan megjegyzi, hogy „az ellenzéki pártok félrevezetik a választókat, abban nincs semmi újdonság...”. Ha ez így volna, akkor vajon mit csinál a Fidesz?

Az ellenzék a kormány által felajánlott konstruktív együttműködést elutasította, mert inkább kormányt akarnak buktatni – hangoztatta a kormányfő. Pedig itt sem erről van szó elsősorban. Bánná a fene, hogy ki kormányoznak, ha azt tisztességgel, felelősséggel és becsülettel végeznék. De nem! Eszük ágában sincs! A választók ijesztgetésére még egy családi fényképet is vitt magával az interjúra, ami még a lapban is helyet kapott. A nagyapa ül egy fotelben és három kis unokája terül el az ölében. Ha nem tévedek, a miniszterelnöknek öt gyereke van. Ha mindegyiknek csak két-két gyereke születik, akkor az már sok (5+10). Lehet még stafírungra gyűjteni, hogy valamennyien milliárdosok legyenek. Nyöghet a magyar!

És még beszélt egy-két, korábban már agyonrágott témáról. Például szólt a demográfia fontosságáról. Arról, hogy „a nemzet jövője a családban van”. Ez utóbbi esetben ellentmondanék, mert ez a Fidesz által kreált Alaptörvény szerint diszkriminatív! Ugyanis az új „alkotmány” a család fogalmát rendkívül „szűkösen” értelmezi, miszerint emberek sokasága marad körön kívül. Én e helyett úgy fogalmaznék: „a nemzet jövője az emberek (a nép) kezében van”. Ezért van igaza Ferenc pápának, aki szerint „Ha bölcs akarsz lenni, akkor többet hallgass, és kevesebbet beszélj. Figyelj arra, hogy ki és mit mond”.

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör