Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ismét Nobel-díjas vendége lesz a városnak: a Szegedi Tudós Akadémia növendékeihez jön Erwin Neher
Szegeden 2019. február 21. 09:48

Ismét Nobel-díjas vendége lesz a városnak: a Szegedi Tudós Akadémia növendékeihez jön Erwin Neher

A nemzetközileg is egyedülálló oktatási és tehetséggondozó program, a Szegedi Tudós Akadémia növendékei találkozhatnak vasárnaptól Erwin Neher német Nobel-díjas biofizikussal és biokémikus feleségével. A két neves tudós 2015-ben már járt Szegeden.

Hirdetés

Az SZTA 2013-ban rehozta létre a Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért ítélnek oda. Az elismerést hétfőn este gálaműsoron adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Nobel-díjasok és tehetséges diákok tizenharmadik találkozóján a tudományos elismeréssel 1991-ben kitüntetett kutató az agyi jelekről, felesége pedig a természettudományos oktatásról tart plenáris előadást.

A kutatók a háromnapos program során személyesen is találkoznak az élettudományok iránt érdeklődő középiskolásokkal és egyetemistákkal.

Erwin Neher 1991-ben kapott orvostudományi Nobel-díjat Bert Sakmann-nal együtt a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár méréstechnika kidolgozásáért.

Felesége, Eva-Maria Neher biokémikus a göttingeni XLAB létrehozója, ahol aktív kísérleti munka során mélyítik el a középiskolás diákok természettudományos ismereteit.

A tudósakadémiát Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójához kapcsolódva hozták létre, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát.

Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között – a hagyományos iskolarendszerrel párhuzamosan – végigkísérő programot, amely képes arra, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával.

A hazai és nemzetközi mentorok részvételével működő rendszer már hatodik éve sikerrel működik Szegeden, a programhoz mára az ország 123 gimnáziuma csatlakozott több mint ezer diákkal.

A kezdeményezés részeként Szegeden és Hódmezővásárhelyen képzési központokat alakítottak ki, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a biológiai kutatási módszerek alapjaival.

Nyitóképünkön Erwin Neher és felesége, Eva Neher 2015. június 12-én Szegeden, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium természettudományos szaklaboratóriumában (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudós Akadémia Nobel-díj Erwin Neher
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés