Hirdetés
Túl a városon 2019. február 20. 23:24 Forrás: MTI

Juncker és May újra tárgyaltak, de nem sokra jutottak Brexit-ügyben

Az Európai Bizottság elnökének és a brit kormányfőnek a szerda esti találkozón annyiban sikerült megállapodnia, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat.

A két fél tárgyalódelegációi pozitív szellemben folytatni fogják a munkát az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválása érdekében, a megakadt folyamat előmozdítása, a lehetőségek feltérképezése céljából

– emelte ki Theresa May és Jean-Claude Juncker a konstruktívnak minősített megbeszélést követően kiadott közös közleményben.

Szóba került a szigetország távozására kitűzött március végi határidő rendkívüli közelségére, illetve történelmi fontosságúnak nevezték az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti mély és kivételes jövőbeli partnerség kialakítását.

A tájékoztatás szerint megvitatták, hogy a meghatározott alapelvek betartása mellett milyen garanciákat lehetne adni a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás (backstop) ideiglenes jellegének biztosítására.

Juncker és May megerősítette, hogy

elkötelezettek az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának elkerülése, valamint az uniós belső piac integritásának megőrzése mellett.

Rövid sajtónyilatkozatában May ugyanakkor előrelépésről számolt be az ír tartalékmegoldás vonatkozásában.

„Hangsúlyoztam, hogy jogilag kötelező érvényű módosításokra van szükség a backstop-rendelkezést illetően. Megegyeztünk benne, hogy folytatjuk a munkát” – mondta.

„Fogytán az idő, és mindkét oldalnak érdeke, hogy az Egyesült Királyság rendezett módon lépjen ki az Európai Unióból”

– tette hozzá.

Szakértők kiemelték, hogy a felek a jövőbeli viszonyról szóló politikai nyilatkozat esetleges módosítására fókuszáltak, és nem a kiválási szerződésre, amiről a bennmaradó tagállamok és az EU-intézmények vezetői számtalanszor elismételték, hogy nem nyitják újra a tárgyalásokat. Mint mondták, fontos lépés, hogy

May a jelek szerint végre tudomásul vette és elismerte, hogy a kiválási megállapodás szövege már nem változtatható meg.

Theresa May és Jean-Claude Juncker még a hónap vége előtt ismét találkozni fog.

A brit belpolitikai konfliktus alapja a már elfogadott, azonban a londoni parlament alsóháza által elutasított kiválási szerződésbe foglalt ír backstop-garancia, ami egyfajta biztosítékként szolgál az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti kemény határok visszaállításának elkerülésére. Ezt a brit törvényhozás képviselőinek többsége elutasítja, attól tartva, hogy az ország esetleg végleg beleragadhat egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

(Borítókép: AFP TV)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brexit EU Európai Unió Jean-Claude Juncker Theresa May Egyesült Királyság