Hirdetés
Művház 2019. február 20. 17:52 Forrás: MTI

Máté Bence is esélyes a World Press Photo díjra

A Szegeden született pusztaszeri fotós Túlélési ösztön című békás fotója is bekerült a hat jelölt közé a természetfotó kategóriában.

A 2019-es fotópályázat jelöltjeit szerdán tették közzé a verseny honlapján. A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. 

Az ismertetés szerint a fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

Az ismert magyar természetfotóst másodszor jelölték, 2017-ben harmadik helyezett lett egy éjszakai állatfotókból összeállított, tízdarabos sorozattal a természet kategóriában. 

Maté Bence egyik fotója nemrég a közönség egyik kedvence lett a Az év természetfotósa elnevezésű nemzetközi versenyen.

A fő kategóriában, Az év legjobb sajtófotója díjra jelöltek között van a szíriai Mohammed Badra, az olasz Marco Gualazzini, a francia Catalina Martin-Chico, az ausztrál Chris McGrath, az amerikai John Moore és a dél-afrikai Brent Stirton. A döntős fotók témái között szerepel egy szíriai vegyifegyver-támadás, Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása és a bevándorlók miatti mexikói-amerikai határkonfliktus.

A World Press Photo zsűrije 25 ország 43 fotósát jelölte díjaira a különböző kategóriákban. A közlemény szerint a jelöltek harmada (32 százalék) nő, míg tavaly ez az arány mindössze 12 százalék volt.

A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval.

A győzteseket április 11-én hirdetik ki Amszterdamban. Az év sajtófotója fődíj 10 ezer eurós, tehát mintegy 3,2 millió forintos pénzjutalommal jár.

Idén egy új díjkategóriával bővült a mezőny: az új elismerés az év fotóriportjának jár majd. A kategóriában három fotóst jelöltek a díjra: az olasz Marco Gualazzinit, aki a Csád-tavi válságról készített képriportot, a svéd-holland Pieter Ten Hoopent, aki menekültek konvoját ábrázolta és az olasz Lorenzo Tugnolit, aki a jemeni válságról számolt be képriportjával. A szervezők elmondták, hogy az új díj ugyanolyan értékes lesz, mint az év fotója díj.

Az év sajtófotója díjat tavaly az AFP fotósa, a venezuelai Ronaldo Schemidt kapta egy szimbolikus jelentésű képért, ami egy caracasi tüntetésen robbanás következtében meggyulladt férfiról készült.

(Fotó: matebence.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Máté Bence díj fotó fotózás természet verseny World Press Photo