Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kiss Róbert Richárd, az egyik legjobb turisztikai szakíró rajong a városért, a szegediekért
Szegeden 2019. február 20. 15:28 Forrás: Szegedi Tükör

Kiss Róbert Richárd, az egyik legjobb turisztikai szakíró rajong a városért, a szegediekért

Szeged a kedvenc városa az ország egyik legismertebb és legelismertebb turisztikai szakírójának. Kiss Róbert Richárd állítja, Sziksósfürdőn jobb hamburgert evett, mint New Yorkban. A Szegedi Tükörnek adott interjújában elmondta, akkor is eljön Szegedre, ha nincs semmi dolga a városban, mert imádja a szegedieket, akiket rendkívül kedvesnek és vendégszeretőnek tart.
Hirdetés

– Soproni születésű, akinek Szeged a kedvenc városa. Miért?

– Valóban, Sopronban születtem és nőttem fel, és jogos a kérdés, mert Sopron és Szeged tűz és víz. Sopron tipikus alpokaljai település a hegyekkel, a Lővérekkel, a hűvössel, a hideg őszi időkkel. Szeged alföldi síktelepülés sok napfénnyel, halászlével és rengeteg izgalmas programmal, kulturális csodával, amiből amúgy Sopronban is sok található. Szegedről csak kellemes élményeim vannak.

– Mikor járt először Szegeden?

– Anyukámékkal jártam először Szegeden a szabadtéri játékokon 1979-ben. Budapesten voltam egyetemista, az ELTE bölcsészkarán tanultam, előbb a magyar szakon, majd a jogi karon szereztem diplomát. Szegeden rendezték meg 1991-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia döntőjét, amit megnyertem. Ez meghatározó élmény volt a Szeged-szerelemben. Csodálatos emberekkel, tanárokkal és diákokkal ismerkedtem meg. A kilencvenes évek második felében több olyan szegedi rendezvényen is részt vettem szervezőként, amit a TV2 indulásakor rendeztek. Ezek nagyon jól sikerültek, mert a szegediek rendkívül kedvesek és vendégszeretőek. Budapesten sokkal több olyan ember jelenik meg egy-egy rendezvényen, akiknek semmi sem jó, csak fanyalogni tudnak. Akkortájt gyakran töltöttem a hétvégéimet Szegeden, Kiskundorozsmán. Ilyenkor elmentem a Szikire is fürödni, amit nagyon élveztem, mert jó kis hely. Talán a Szikin ettem életem legjobb hamburgerét, de azt biztosan mondom, jobb volt, mint New Yorkban! Jó vastag hússal adták, és minden bőségesen volt benne. Már előre készültem a sziksósfürdői hamburgerre, pedig hát szeretem a kulináris élvezeteket, és nem feltétlenül a hamburger, sült krumpli kombón élek. Nagyon tetszik Szeged egyetemi és kulturális hangulata. A szabadtéri olyan csoda, hogy mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, aki még nem járt Dóm téri előadáson, hogy feltétlenül nézzen meg legalább egyet. Később a Szeged-szerelmemet erősítette az is, amikor elkészítettem a top 50 legjobb magyar hotel kiadványt. Talán én írtam először ilyet Magyarországon. Azóta már számtalan lista látott napvilágot.

Kiss Róbert Richárd: Átjön a szegedi vendégszeretet

– És beválogatott a top 50-be szegedi szállodát?

– Nem. Azt gondolom, szakmailag jól összeszedtem a legjobb magyar hoteleket, amelyekbe nem fért be szegedi szálloda. Ennek ellenére írtak a kiadványról Szegeden, és nem az szerepelt a cikkekben, hogy „Úristen, miért nincs benne szegedi szálloda!”, és nem az volt a fő irány, hogy biztosan a módszertanommal van a baj, hanem az a kérdés szerepelt a cikkekben, hogyan lehetne, miben kellene fejlődniük a szegedi szállodáknak, hogy bekerüljenek a legjobbak közé. Nagyon szimpatikus volt ez a hozzáállás, az, hogy így fogták fel a kérdést! Tetszett az a stílus, ahogy a szegedi sajtó kezelte a helyi problémát. Ma már elmondhatjuk: rendkívül sokat fejlődött Szegeden a szálláshelykínálat, hiszen vannak olyan hotelek, szálláshelyek, amelyeket már a legjobbak közé sorolnak.

Névjegy

Kiss Róbert Richárd Prima Primissima díjas, Pulitzer-emlékdíjas (alkotóközösség tagjaként), Pro Europa díjas, Iroko-díjas és Berzsenyi-díjas újságíró, kommunikációs szakember. Az Országmárka Tanács tagja. Szerkesztő-riportere volt a Helló, világ! és a Világszám című televíziós turisztikai magazinnak, valamint több turisztikai jellegű rádióműsornak, több könyv és kiadvány szerzője, illetve szerkesztője (Az utazók enciklopédiája, A magyar turizmus évkönyve, A világ legszebb szigetei, A világ legszebb szállodái), 108 útifilm producere, rendezője, az InfoRádió utazási magazinjának műsorvezetője.

– Milyen gyakran látogat Szegedre?

– A mai napig gyakran járok Szegedre. Legutóbb egy könyvbemutatón voltam. Jó impulzusok érnek Szegeden, mindig feltöltődöm, amikor a szegedi ismerőseimmel, barátaimmal találkozom. Akkor is eljövök Szegedre, ha nincs semmi dolgom a városban. Csak úgy sétálok egyet, iszom egy kávét, mert nagyon szeretem a szegedi embereket, a szegedi hangulatot. Jut eszembe, egyszer még zsűritag is voltam a halfesztiválon. Imádtam, mert imádom a szegedi halászlevet is!

– Gasztronómiai témájú anyagokat is készít?

– Nem tartom magam gasztrogurunak, de az újságírók nyitottabbak az átlagnál, és mindenre kíváncsiak. Nyilván, amikor arról készítek anyagot, hogy milyen éttermek vannak a világon, valamilyen szinten konyítani kezdek a gasztronómiához. 174 országban jártam a munkám során, és szívesen kóstoltam meg a helyi specialitásokat. Ez a tapasztalat hoz valamilyen hozzáértést, de Vinkó Józsefet tartom az igazi gasztroújságírónak.

– 174 ország több száz városában járt. Van Szegednek párja a világon?

– Nincs, mert minden város egyedi. Az európai keresztény kultúrkörben lehetnek olyan általános jegyek, amelyekben hasonlítanak egymáshoz a városok, lehet például hasonló méretű és szerkezetű európai város, mint Szeged, de az embereket nem lehet kicserélni. Biztos, hogy van hasonló adottságú település, mint Szeged, de az kevésbé népszerű a turisták körében. Hogy miért? Mert a szegediek jó emberek, kedvesek, barátságosak. Átjön a szegedi vendégszeretet. Ez döntő faktor.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gasztronómia Szegedi Tükör turizmus