Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. február 20. 13:22

A legnagyobb ajándék a gyerekek és az unokák

Képriport
90. születésnapját ünnepli a szegedi Ménesi Jánosné, akit három gyermeke, hét unokája és hat dédunokája mellett Botka László polgármester is felköszöntött a jeles alkalomból.

Hirdetés

Az ünnepelt maga várta az ajtóban a polgármestert és a sajtó képviselőit, akik köszöntésére érkeztek. Erzsi néni jó pár évet letagadhatna korából, olyan frissen és fürgén járkált a vendégek között. Elmondta, eddigi életében nem nagyon volt beteg, de idén az év elején ágynak dőlt, amit nagyon nehezen viselt. Hozzátette, sok küzdelem és sok munka volt az életében, de az egészségére soha nem volt panasza. Mára azonban meggyógyult és régi lendületével éli mindennapjait. 

Csillag Erzsébet 1929. február 20-án született Szegeden egy alsóvárosi fuvaros család egyedüli gyermekeként. Az iskoláit Szegeden végezte.

Édesapja harcolt a II. világháborúban, majd orosz fogságba került, ahonnan négy év után térhetett vissza a családjához. Erzsi néni ekkor, 1950-ben ment férjhez a polgári családból származó Ménesi Jánoshoz. Férje édesapja szolgált a Szent István csatahajón, annak elsüllyesztésekor is, de a szerencsés túlélők közé tartozott. Boldog házasságukból három gyermekük született, akiket kemény kézzel nevelt.

A családot fuvarozásból tartották fenn. Kezdetben Alsóvároson éltek családi házban, majd Móravárosba költöztek. Erzsike néni mind a mai napig ebben a házban él.

Férje váratlan hirtelenséggel 45 évesen meghalt, így egyedül vitte tovább a családi vállalkozást gyermekei segítségével. A móravárosiak többsége jól ismeri, hiszen a 90-es évek végéig gázcsere-telephelyet üzemeltetett. Élete során állattartással is foglalkozott, volt, hogy száznegyven disznót tartott leadásra. Az állatokkal nagyon sok munka volt, etetni, tisztántartani kellett a helyüket. Legnagyobbrészt ezt egyedül csinálta, azonban néha a gyerekek is besegítettek. Ma már csak három kacsát nevel a kertjében, azokat is csak azért, hogy az udvaron növő füvet lelegeljék.

Erzsike néninek hét unokája született, a legidősebb unoka 43 éves, a legfiatalabb 10 éves. Hat dédunokája közül a legidősebb 15 éves, a legfiatalabb 8 éves. A gyerekek folyamatosan látogatják őt, minden nap beugrik valamelyikük hozzá. Ezeket a pillanatokat nagyon szereti, öröm számára, amikor gyermekzsivajtól hangos a ház.

Kedvenc időtöltésem az alvás – mondta nevetve az ünnepelt, mikor arról kérdezték az újságírók mit szeret csinál napközben.

Napjainkban is szeretettel süti népes családjának a hétvégi süteményeket. Hetente egy-két napon pedig saját magának is főz, vagy akár az egész családnak ünnepi alkalmakra. Ilyenkor a leves elkészítése az ő feladata, amit mindig örömmel csinál.

Erzsi néni elmondta, a nagy ünneplés a hétvégén lesz, amikor 26-an ülik majd körül az ünnepi asztalt, és a család apraja-nagyja – még a külföldön élők is – eljönnek megköszönteni.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László köszöntés születésnap
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés