Hirdetés
Túl a városon 2019. február 19. 21:08

Ki az a Brüsszel?

A Brexit rávilágított arra, hogy az EU tagság nagyon nagy előnyökkel jár, ezért mára lényegében eltűntek a kontinensről az euroszkeptikus pártok – mondta Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője kedden szegedi előadásán.

Májusban lesz 15 éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, és ez rengeteg előnnyel járt hazánk számára. Elég ellentmondásos viszont a legutóbbi időszak megítélése, hiszen

miközben a jelenlegi magyar kormány lényegében szabadságharcot hirdet Brüsszellel szemben, addig a magyar lakosság 75-80 százaléka fontosnak tartja, hogy a közösség tagjai maradjunk

– mondta Zupkó Gábor.

A 2010 utáni időszakban évekig csökkent az európai polgárok elkötelezettsége az unió iránt, ami elsősorban a gazdasági válság káros hatásaival magyarázható. Ezen a válságos időszakon viszont sikerült átlendülni, ami az 500 milliós uniós népesség véleményét is megváltoztatta. Ma már egyenletesen növekszik az EU egysége iránt elkötelezettek tábora, és ami igazán örvendetes, hogy

épp abban a Lengyelországban és Magyarországon igen erős a kötődés a közös ügyekhez, amelyekben a kormányok sokszor Brüsszelt hibáztatják leginkább a problémák miatt.

A populizmus előretörése valóban komoly probléma – emlékeztetett Zupkó Gábor a közelmúlt eseményeire, de ez csak kommunikációs szinten jelenik meg bizonyos kormányoknál. A statisztikák szerint például a nyíltan illiberális politikát hirdető magyar kormány nagyon kis hányadban szavaz a döntéshozó szervekben a többségi akarattal szemben.

Divat a „Brüsszelezés”, ugyanakkor emlékeztetni kell arra a népszerűséget hajhászó politikusokat, hogy minden döntéshozó szervezetben ott vannak a képviselőik, vagyis ők magunk is brüsszeliek.

Az ENSZ felmérései szerint az Európai Unió a világ egyik legélhetőbb térsége, ezért sokan vágynak arra, hogy itt élhessenek. Akik beleszületnek az EU-ba, szinte természetesnek veszik, hogy a határok átjárhatók, hogy szabadon kereskedhetnek egymással a tagállamok, hogy hosszú évtizedek óta béke van a kontinensen, és természetesen nő a gazdaság, az emberek életkörülményei pedig egyre jobbak. Az, hogy ez nem természetes állapot, csak olyankor tudatosul bennünk, amikor megismerjük egy másik térség problémáit, vagy egy uniós tagország kívül találja magát a közösségen.

A Brexit ezért jelent egy markáns fordulópontot az európai közösség életében. Miután a brit polgárok elhitték az EU-ellenes politikusoknak, hogy több előnyük származik majd a kiválásból, mint hátrányuk, most súlyos árat fizetnek a hiszékenységükért. Még egy olyan erős gazdaság is, mint a brit, nagyon megszenvedi a kilépés következményeit. Azok az előnyök ugyanis szertefoszlanak, melyek oly természetesek az uniós polgárok számára, ugyanakkor komoly politikai és gazdaság bizonytalanság mellett kifejezetten káros hatásai vannak máris a kilépésnek, pedig hivatalosan még meg sem történt.

Az, hogy bizonyságot nyert, egy kormány „lábon lövi magát” amennyiben az EU elhagyására biztatja szavazóit, most azt a hatást eredményezte, hogy az euroszkeptikus pártok teljesen visszaszorultak a kontinensen.

Azok, akik a brüsszeli bürokratákat hibáztatják a nehézkes döntéshozatalokért, most ráébredtek arra, hogy a polgáraik megbüntethetik őket azért, ha kivezetik őket ebből a közösségből. Lehet, hogy veszekedő pancsereknek tűnnek az Európai Parlament képviselői, de a vitáikat egy tárgyalóteremben személyesen rendezik le, és nem küldenek tankokat egymás ellen. És, ez nem volt így az utóbbi évszázadokban, amikor arányaiban sokkal több év telt el háborúkban, mint békében.

Zupkó Gábor a zömmel fiatal hallgatóságot arra kérte, menjenek el szavazni a közelgő uniós választásokon, mert nagyon fontos, hogy a sajátunknak is érezzük azokat a döntéseket, melyeket Strasbourgban és Brüsszelben hoznak meg a képviselők.

Azoknak pedig, akik azt kérdezik: Ki az a Brüsszel? mondjuk nyugodtan, hogy mi mindannyian Brüsszel vagyunk, mert azon túl, hogy magyarok vagyunk, büszke uniós polgároknak is vallhatjuk magunkat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brexit előadás EU Európai Unió Zupkó Gábor