Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Filmsztárok helyett kőművesek, gázosok és villanyszerelők vették be a Belvárosi Mozit
Művház 2019. február 19. 12:57

Filmsztárok helyett kőművesek, gázosok és villanyszerelők vették be a Belvárosi Mozit

Képriport
Tegnap még vetítettek a Csőke József teremben, mától viszont a munkások vették birtokba Szeged százesztendős moziját. A munkaterület átadására mi is elmentünk.

Hirdetés

A patinás filmszínház nem mindennapi születésnapi ajándékot kap: több mint 830 millió forintból a pincétől a padlásig teljesen megújul.

Ma reggel a kivitelező Délkonstrukt Kft., a műszaki ellenőrzést végző Csomiber és a beruházást bonyolító Szeged Polus képviselőivel jártuk végig a mozit, hogy megtörténhessen a munkaterület átadása és kezdődhessen a felújítás.

– Ma sikerült átadnunk a területet a kivitelezőknek – mondta a bejárást követően Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft. igazgatója. – Eredetileg úgy terveztük, hogy amíg lehet, üzemel a Csőke terem, de menet közben kiderült, az emelet fűtése sincs külön rendszeren, így a teljes rendszert le kell most zárni, hogy azt is korszerűsíteni lehessen. Ezért mától március 20-ig kizárólag Újszegeden, a Délvidék Házban tudunk filmet vetíteni.

Az idén döntően európai uniós forrásból megújul a város Oscar-díjas szülöttéről elnevezett Zsigmond Vilmos terem, ahol kicserélik a mozivásznat, a hangrendszert és a székeket, megújul a több mint ötszáz nézőt befogadó terem faburkolata, akadálymentesítenek és átjárhatóvá teszik az épület összes terét.

A tervek szerint a pincében interaktív mozis kiállító- és játszóteret is kialakítanak.  Korszerűsítik a fűtési, a szellőző- és a világítási rendszert is, kicserélik a nyílászárókat és lefestik az épület homlokzatát. Az elképzelések szerint a százesztendős filmszínházat a legmodernebb mozitechnikával is felszerelik.

– Az épület egy elkülönített részében VR-mozit szeretnénk kialakítani – mondta el Jávorszky Iván.

Hogy pontosan milyen lesz majd a különleges mozi, azt nehéz előre megmondani, mert olyan gyorsan fejlődik a technika. Ami biztos, a Virtual Reality-filmek valódi térbeli hatást nyújtanak. Az erre elkülönített részben a nézők egy speciális „szemüveget”, headsetet viselnek, miközben folyamatosan mozoghatnak, szinte együtt élhetnek a filmekkel.

A szemüveg leköveti a nézők fejmozgását, és a nézőpontnak megfelelően alakítja a látványt. Éppen úgy, mintha a valódi térben látnánk a filmen zajló történéseket.

Egy-egy film 10-15 perces, egész estés mozifilmeket ugyanis egyelőre nem készítenek ilyen technológiával. Európában ma még legfeljebb öt-hat ilyen mozi működik, Magyarországon pedig a szegedi az elsők között lehet majd.

A ma megkezdődött felújítás miatt átmenetileg a Zsigmond Vilmos termet és a kávázót is nélkülözniük kell a látogatóknak, de bezárt a 105 férőhelyes Balázs Béla terem is. Az 51 nézőnek helyet kínáló Csőke József teremben viszont a tervek szerint március 21-től ismét tartanak majd vetítéseket.

A Szeged Oscar-díjas díszpolgáráról elnevezett Zsigmond Vilmos Filmfesztivált az épület-felújítás ellenére idén is megtartják, igaz más helyszínen. A fesztiválnak május végén harmadik alkalommal az újszegedi Délvidék Ház ad majd otthont.

Ideiglenesen ide költözött át a Metropolitan Opera Live in HD elnevezésű nemzetközi közvetítési sorozat még hátra lévő néhány előadása, valamint a filmklubok vetítései is.

Nyitóképünkre kattintva megnézhetik Szabó Luca fotóit a kiürített moziról, így már biztosan soha többé nem láthatják.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi felújítás Jávorszky Iván rekonstrukció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés