Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Bajtársiasság, csapatszellem, katonadivat: villámkiállításon mutat be első világháborús sapkajelvényeket a szegedi levéltár 
Művház 2019. február 18. 17:27

Bajtársiasság, csapatszellem, katonadivat: villámkiállításon mutat be első világháborús sapkajelvényeket a szegedi levéltár 

A szegedi kötődésű jelvényeket csak február 20-án, szerdán négy órától tartott előadás előtt és után lehet megnézni, utána véget ér a tárlat. Először csinál ilyet a Csongrád Megyei Levéltár Szegeden.

Hirdetés

Az első világháború sajátos viseleti tárgyai a sapkajelvények, amik egyszerre erősítették a közösséghez tartozást, a harctéri csapatszellemet és egyben tették a szürke egyenruhákba öltözött katonákat egyedivé. Nem véletlen, hogy sok esetben a hadsereg vezetése sem tudta, hogy tiltsák, vagy támogassák viselésüket, ezért leginkább megtűrték. 

Az Osztrák-Magyar Monarchiában kiadott több mint kétezer sapkajelvényből legalább két tucat részben, vagy teljes mértékben Szegedhez köthető.

Ezekről tart előadást Szanyi Miklós egyetemi professzor, több sapkajelvényekről szóló katalógus és könyv írója, a többi között a Csak előre, édes fiam című munka társszerzője szerdán délután négy órától a Csongrád Megyei Levéltárban, a Dóm téren. 

Az előadás előtt és után a teremben látható lesz Hajdu Béla, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének helyi elnökének témába vágó tárlata, amit saját gyűjteményéből állított össze.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád Megyei Levéltár kiállítás háború katonaság történelem első világháború sapkajelvények
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés